Следвайте ни

НАТО подкрепя преговори между Турция и Гърция за кризата в Средиземно море

viber icon

Водените от НАТО технически военни преговори между Турция и Гърция могат да помогнат за разрешаването на основните проблеми между двамата съюзници, заяви в понеделник висшият служител на алианса.


Говорейки на онлайн събитие за изменението на климата, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на въпрос относно напрежението в Източното Средиземноморие между Турция и Гърция.


Столтенберг заяви, че НАТО е загрижена от нарастващото напрежение между двете страни-членки на НАТО, като добави, че алиансът е предприел инициативи „да обедини два  ценени съюзника, Гърция и Турция, да ги остави да се договят заедно и да видят как можем да развием това, което наричаме военни механизми за отстраняване на конфликти. "


"Тук става въпрос за това как да сме сигурни, че корабите и самолетите спазват необходимото разстояние и се държат отговорно, за да можем да предотвратим и избегнем рискове или инциденти. И това винаги е опасно, когато имате толкова много кораби на едно място, както видяхме при конфликта в Източното Средиземноморие ", каза той.


Столтенберг каза още, че неотдавнашните му разговори с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган са довели до началото на „технически военни преговори“.


"Надяваме се, ако успеем да намерим решение, да установим тези механизми, това може да помогне за подкрепата на ръководените от Германия усилия за улесняване на преговорите по основния основен проблем", каза Столтенберг.


Турските и гръцките военни делегации провеждат шестия кръг от технически разговори днес следобед в централата на НАТО в Брюксел, за да обсъдят Източното Средиземноморие, съобщава турското министерство на отбраната.


Двете средиземноморски страни наскоро се договориха да проведат проучвателни разговори. Преговорите ще бъдат 61-ви по рода си, за да се опитат да намерят справедливи, устойчиви и приобщаващи решения на проблемите в Източното Средиземноморие от 12 март 2002 г.


Такива разговори се провеждаха редовно до 2016 г.


Турция поиска разногласията с Гърция, да бъдат решени като цяло. Те включват териториални води в Източното Средиземноморие, континенталния шелф, демилитаризацията на островите, правния статут на географските формации, ширината на националното въздушно пространство и операциите за търсене и спасяване.


В обръщение към Общото събрание на ООН в петък гръцкият премиер Кириакос Мицотакис приветства предстоящите преговори с Анкара като "стъпка в правилната посока".


Днес американският държавен секретар Майк Помпео потвърди подкрепата си за разговорите между Турция и Гърция по време на посещението си в американска военноморска база в залива Суда на южния гръцки остров Крит, след като се срещна с гръцкия премиер на втория ден от пътуването си до страната. Той каза, че Русия е дестабилизираща сила в Източното Средиземноморие.


Топ дипломатът започна петдневното си регионално турне в северния гръцки град Солун, където се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас и обсъди въпроси, включително последните събития в региона.


САЩ и Гърция „потвърдиха отдадеността си за засилване на тяхното тясно сътрудничество като съюзници на НАТО, като използват всички подходящи средства, с които разполагат, за да защитят стабилността и сигурността в по-широкия регион“, заявиха двете страни в съвместно изявление след срещата в Солун.


Помпео заяви в понеделник, че Вашингтон се надява предстоящите гръцки и турски преговори за разрешаване на морските спорове в Източното Средиземноморие да доведат до по-добри двустранни отношения между съседите.


"Ние казахме, че по целия път конфликтът може да бъде разрешен не чрез демонстрации на сила, не чрез демонстрации на власт, а чрез диалог - чрез международни системи, споразумения, разговори, диалог. Ето как тези морски спорове трябва да бъдат разрешени", Помпео каза по време на интервю за гръцката Атинска информационна агенция.


На фона на напрежението с Турция, Гърция обяви големи покупки на оръжие, включително бойни самолети от Франция, както и военни кораби, хеликоптери и оръжейни системи.


Миналия октомври Помпео посети Атина и подписа преразгледано споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Гърция, което предвижда засилване на съвместната дейност между САЩ и Гърция и НАТО на три места в Гърция, както и инфраструктурата и други подобрения в залива Суда.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?