4232

НАТО на тръни! Путин заплашва с директна конфронтация

Вашингтон и някои съюзници от НАТО са отговорили на офанзивата, като са позволили на Киев да използва западни оръжия за ограничени атаки на руска територия

 

През лятото на 2024 г. руските сили бавно, но методично пробиват украинската отбрана, която не е подкрепена с достатъчно оръжия и войници, което кара съюзниците на Украйна да търсят повече оръжия и нови стратегии за укрепване на Киев. Това пряко или косвено доведе до нови заплахи от страна на Владимир Путин да отвърне на Запада, пише Politico, съобщи агенция УНИАН.

Отбелязва се, че мерките на западните съюзници за спиране на офанзивата и потенциален отговор от страна на Кремъл могат да доведе до опасна ескалация, което допълнително увеличава риска от пряка конфронтация между Русия и НАТО.

Русия се възползва от предимството си в огневата мощ на фона на забавянето на помощта от САЩ и засили атаките в няколко района по 1000-километровата фронтова линия.

Офанзивата към Вовчанск очевидно е загубила инерция. Русия обаче постигна постепенен, но стабилен напредък в Донецка област, по-специално около стратегическия град Часов Яр. Анализатори казват, че падането на града застрашава ключови населени места.

Целта на Русия не е да постигне голям пробив, а по-скоро да убеди Украйна, че може да продължи неумолимото си настъпление, километър по километър, по протежение на фронта, казват експерти. Това значително се различава от първоначалната стратегия на руския агресор, който искаше да превземе Киев за няколко дни.

Липсата на способности за противовъздушна отбрана поставя Украйна пред труден избор: да ги съсредоточи върху защитата на критична инфраструктура или да защити войските на фронта. Продължаването на руската кампания за удари на далечни разстояния означава, че фронтът не е само разтегнат встрани, но и разширен в дълбочина.

Вашингтон и някои съюзници от НАТО са отговорили на офанзивата, като са позволили на Киев да използва западни оръжия за ограничени атаки на руска територия. Някои западни служители твърдят, че Киев има право да използва оръжията си, за да атакува военни цели навсякъде в Русия. Макрон и лидерите на балтийските страни от НАТО също са говорили за разполагане на войски в Украйна. В същото време Путин предупреждава, че това би било сериозна ескалация и заплашва да отговори, като предостави оръжие на западните противници в други части на света.

Путин каза, че НАТО греши, като вярва, че Русия няма да използва ядрения си арсенал. Той подчерта, че Руската федерация ще използва "всички средства", ако нейният суверенитет и териториална цялост бъдат застрашени. Путин също така предупреди, че Москва обмисля възможни промени в своята доктрина, която определя кога ще прибегне до ядрени оръжия. Подчертавайки това, Русия проведе военни учения с бойно ядрено оръжие с участието на Беларус.

Военното поражение в Украйна, според Путин, ще нанесе смъртоносен удар на руската държавност и той обеща да постигне целите си „докрай“. Някои руски коментатори критикуваха Путин, че не успя да отговори решително на засилената подкрепа на НАТО за Киев и че позволи на Запада непрекъснато да прекрачва така наречените червени линии. Някои твърдят, че ако щетите от украинските удари дълбоко в Русия със западни ракети с по-голям обсег продължат да нарастват, тогава Москва може да удари цели на НАТО. Кремъл се стреми постоянно да източва украински ресурси, за да принуди Киев да приеме мирно споразумение при руски условия.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?