71

Настъпва критичен момент за Украйна! Говори Андрий Ермак

За да няма обрат във войната, Украйна неотложно се нуждае от допълнителни системи за противовъздушна отбрана, както и от ракети "Пейтриът", заяви началникът на кабинета на украинския президент

 

Настъпва критичен момент за Украйна на фона на недостига на оръжие в украинската армия и продължаващите дискусии в Конгреса на САЩ по въпроса за пакета помощ за Киев. Това заяви началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак, съобщава ТАСС.

Снимка: EPA/BGNES

 

„Много се надявам, че (законопроектът за помощта на САЩ за Украйна) ще бъде приет този месец, защото Украйна наближава критичен момент“, каза той в интервю за "Политико", цитиран от glasove.com.

Според Ермак Украйна „критично се нуждае“ от допълнителни системи за противовъздушна отбрана, както и от ракети за зенитно-ракетни системи "Пейтриът".

"Проблемът за нас е времето. Искам да подчертая, че сега е критичен момент. Много е важно пакетът (помощ на САЩ) да бъде одобрен този месец“, подчерта Ермак.

По-рано американската администрация изпрати искане до Конгреса за допълнителни бюджетни средства през фискалната 2024 г., която започна в САЩ на 1 октомври, основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Руската федерация в Азиатско-тихоокеански регион, припомня ТАСС. Общо изпълнителната власт, ръководена от президента Джо Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели. По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Някои републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха през последните месеци против продължаването на финансовата подкрепа за Украйна. 

Киев многократно е заявявал, че украинските въоръжени сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и  снаряди. Властите на страната молят своите съюзници да увеличат и ускорят доставките на оръжия, а също така се опитват да прехвърлят отговорността за неуспехите на украинските войски върху тях. На свой ред западните партньори, които след началото на специалната военна операция на Русия многократно увеличиха доставките на оръжие за Украйна, признават, че не могат да покрият всички нужди на Киев от боеприпаси.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?