Следвайте ни

Насред пандемията Турция произведе рекордно количество злато

viber icon

Турското министерство на енергетиката и природните ресурси обяви в Туитър, че производството на злато в страната е достигнало своя връх през последните пет години.


Според данните, предоставени от министерството, и цитирани от държавната телевизия ТРТ,  Турция е произвела над 154 тона злато през последните 5 години, достигайки пик през 2020 г. от 42 тона. Така страната добави 2,4 милиарда долара към икономиката си.


На 4 февруари министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез заяви, че Турция се стреми да достигне 100 тона годишно производство в рамките на пет години и да бъде сред десетте държави, които произвеждат над 100 тона годишно в света.

Турция започна да добива злато през 2001 г., което възлизаше на 1,4 тона.  През последните 20 години Турция е произвела 382 тона злато, което е помогнало на Турция да получи данъчни приходи, еквивалентни на 76 тона злато.


Ръстът на златната индустрия е довел Турция да инвестира 6 милиарда долара, като в сектора към момента работят повече от 13 000 души.


В момента са в експлоатация общо 18 златни мини, докато 20 нови проекта за рудници очакват инвестиции.


Добивът на злато е основен икономически двигател за много страни по света.  


През 2020 г. глобалното производство достигна приблизително 3200 тона.  Китай, Австралия, Русия и САЩ са едни от най-големите производители на злато в света, последвани от Канада, Перу, Гана, Южна Африка, Мексико и Бразилия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай