3906

Нашествието на Ерис: Положителните Ковид тестове в Турция се увеличиха до 30 на сто

Процентът на положителни случаи, открити при тестове за COVID-19, се е повишил от 3 на 30 процента в Турция, като значително увеличение се очаква да бъде свързано с EG.5, новия подвариант, неофициално наречен Ерис, разкри виден турски експерт по инфекциозни болести.

До скоро на всеки 100 теста, обикновено виждахме 3 до 4 положителни резултата. Сега процентът на положителност е ескалирал до 30 процента. Изчислихме, че значителна част от тези случаи се дължат на варианта Ерис", заяви проф. д-р Мехмет Джейхан, председател на катедрата по детски инфекциозни болести в Медицинския факултет на университета Хаджеттепе.

Джейхан подчерта необходимостта от провеждане на по-подробен анализ на варианти, за да се определи разпространението на варианта Ерис сред положителните случаи. Въпреки това, поради значително намаляване на броя на наличните тестове за COVID-19, те в момента нямат достатъчно ресурси за цялостен анализ на вариантите, добави той.

 

 

Джейхан критикува Министерството на здравеопазването, че отказва да предприеме конкретни мерки по отношение на варианта Ерис, твърдейки, че като се позволи на вируса да се разпространява неконтролирано, рискът от появата на различни варианти се увеличава.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа наскоро заяви, че Турция няма да проведе нова кампания за масова ваксинация поради Ерис.

Джейхан отбеляза също така, че има забележим ръст в броя на пациентите, които се обръщат към медицински институции за симптоми като висока температура, болки в гърлото, кашлица, кихане и общи болки в тялото.

Много заболявания могат да се проявят по подобен начин; обаче не можем да разграничим без провеждане на тестове колко от тези случаи са свързани с COVID-19, колко са грип или просто обикновени настинки“, оплака се той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Napalma

Napalma

06.11.2023 | 13:39

Евала на турците, а не като нашите мижитурки.

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?