Следвайте ни

Нашенци взимали в немските кланици по 1700 евро месечно

Министърът на труда на Северен Рейн – Вестфалия Карл-Йозеф Лауман отново разкритикува условията на труд и живот на работниците

viber icon

Министърът на труда на Северен Рейн – Вестфалия Карл-Йозеф Лауман отново разкритикува условията на труд и живот на работниците, заети в месопреработвателната промишленост в провинцията, чийто произход е предимно от България и Румъния. По време на посещение в окръг Варендорф той заяви, че трудовите договори отдавна са му "трън в очите", пише Блиц.

Тъй като жилищата не са собственост на предприятията, органите по охрана на труда няма как да контролират условията в тях. Досега всички инициативи за забрана на трудовите договори се проваляха благодарение на съпротивата на месната индустрия и нейното лоби, посочи министърът. Ръководеното от Лауман министерство разпореди месопреработвателните предприятия в Северен Рейн – Вестфалия най-малко два пъти седмично да правят тестове за коронавирус на своите служители. Заетите на пълен работен ден в кланиците от Централна и Източна Европа получават няколкостотин евро месечно по-малко в сравнение с германските работници, сочат данни на Федералната агенция по труда. По данни от края на 2018 г. работниците от България са получавали средно по 1700 евро на месец, румънците - 1800, поляците - 1900, а унгарците - 2000 евро. В същото време средният доход за германците е бил около 2300 евро на месец. Европейската комисия вече настоя за подобряване условията на труд в месопреработвателната промишленост на Германия.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?