Следвайте ни

Наш веган покори осемхилядник без кислород

viber icon

Насред драмата с изчезналия Боят Петров в 11.20 ч.българско време ( 16.20ч. китайско ) нашият алпинист Атанас Скатов успя да изкачи вр.Чо Ойо (8201м). Вече имаме първи българин и първи веган в свена, който е изкачил безкислородно и без помощта на шерп връх Чо Ойо, съобщиха от екипа на Скатов.

“Много съм изморен, не съм спал 2 нощи, не съм ял и пил вода също откакто сме тръгнали -13 часа катерене. Изтощен съм , но се радвам , че успях! Това е първото ми безкислородно качване и без шерп и съм щастлив! Времето беше перфектно и планинара ме допусна до себе си, за което съм много благодарен! Вече съм истински алпинист! Минути след изкачването падна гъста мъгла и тръгвам надолу. Намерих си стъпките в снега до въжето и се надявам да сляза невредим по лагера”, сподели Наско по сателитния си телефон.

Към момента на прессъобщението той се намира на около 7600 м. Под връх Чо Ойо.

Връх Чо Ойо е шестия в колекцията осемхилядници от проекта,който алпиниста-веган започна през 2015г за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход”.

По план след кратка почивка следващ връх за сезона е връх Еверест, който той възнамерява да изкачи за трети път, но сега без кислород и шерп.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?