3906

НАСА засне гигантски кратер на Луната СНИМКА

Ново изображение на Южния полюс на Луната показва снимки от две различни камери на НАСА в орбита около Луната.

National Geographic, в координация с НАСА, сподели невиждано досега композитно изображение с висока разделителна способност на лунния южен полюс с подробна придружаваща карта на местата за кацане на Артемида 3, предава БГНЕС.

Това поразително изображение на района на южния полюс на Луната е съставено от поредица снимки, направени от Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) - мрежа от камери, монтирани на Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, който обикаля около Луната от юни 2009 г., и ShadowCam - финансиран от НАСА инструмент на Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) на Корейския институт за аерокосмически изследвания.

Според изявление на агенцията ShadowCam е 200 пъти по-чувствителна към светлината от използваните досега лунни камери на НАСА.

"В тази зашеметяваща мозайка се разкрива вътрешността на кратера Шакълтън близо до южния полюс на Луната. Самият кратер е заснет от ShadowCam - инструмент на НАСА, предназначен да надникне в сенчестите части на лунната повърхност, който обикаля около Луната от почти една година на южнокорейския космически апарат "Данури". Околните области са заснети от камерата на Лунния разузнавателен орбитален апарат. На това изображение се виждат части от три от 13-те потенциални района за кацане на астронавти по време на "Артемида 3".", гласи официалното съобщение на НАСА и NatGeo.

Кратерът Шакълтън се простира на около 20 км ширина и 1,3 км дълбочина, което го прави по-дълбок от Гранд Каньон, според Центъра за лунна наука и изследване.

Заедно с мозаечното изображение на кратера Шакълтън National Geographic публикува топографска карта на южния лунен полюс, на която са показани потенциалните места за кацане на Артемида 3 в региона.

Изглежда, че всички погледи са насочени към единствения естествен спътник на планетата ни тези дни, особено след като през последните няколко седмици в новините се появи историческата мисия на Индия "Чандраян-3" на южния лунен полюс.

Още на 23 август 2023 г. Индия стана първата страна, която приземи космически апарат близо до южния полюс на Луната по време на мисия на стойност 77 млн. долара, която позволи на космическата ѝ програма да стане едва четвъртата в историята, осъществила меко лунно кацане след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай.

След двуседмична мисия за изследване на околността и провеждане на експерименти спускаемият апарат "Викрам" и марсоходът "Прагян" преминаха в режим на заспиване при залез слънце, за да се надяват да се събудят отново на 22 септември.

И Китай, и САЩ искат да изпратят човешки екипажи на южния полюс на Луната. Китай планира мисия не по-рано от 2030 г., докато НАСА планира да приземи екипаж от астронавти близо до южния полюс на Луната не по-рано от 2025 г., което ще бъде първата човешка мисия на Луната от над 50 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Д@СкопимЛибезродникаП@ситто

Д@СкопимЛибезродникаП@ситто

24.09.2023 | 10:21

Най-вероятно това е кратер, получен в резултат на кацането на някой кравар- астронавт ,яхнал метлата си от Хелоуин при колонизиране на Луната.Краварсйите метли оставят такива следи.

Отговори
0 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата