Следвайте ни

НАСА ще купува проби от Луната

viber icon

НАСА оповести намерението си да плаща на частни компании за добив на ресурси на Луната - скали, прах и други материали, които след това да закупува, съобщават световните агенции.

По този начин американската космическа агенция се стреми да стимулира частния добив на желани извънземни ресурси за нуждите й.

В изявление, направено от директора на НАСА Джим Брайдънстайн, се посочва, че плановете на космическата агенция няма да са в нарушение на договора от 1967 г., според който небесните тела и космосът са освободени от национални претенции за собственост, предаде БТА.

Целта на инициативата на НАСА, насочена към компании, планиращи да изпратят роботи за добив на лунни ресурси, е да окуражи "нова ера на усвояване и открития, които ще донесат ползи на цялото човечество".

От американската космическа агенция отбелязват, че считат добитите ресурси за собственост на компанията. След покупката материалите ще станат "единствена собственост на НАСА".

Потенциалните участници трябва да "съберат малко количество скали от която и да е точка на лунната повърхност, да предоставят визуални доказателства за взетия материал, както и данни за мястото, от което е добит, и да го предадат на НАСА за по-нататъшно използване.

В инициативата могат да се включат както американски, така и чуждестранни компании.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?