Следвайте ни

НАСА пусна плейлист със звуци от космоса ВИДЕО

viber icon

Хубавото на космоса е, че никога не се налага да шепнете – дори да крещите или да водите вътрешния си монолог на глас, никой няма да ви чуе.

НАСА току-що публикува най-интересната си селекция подбрани зловещи звуци от космоса, за да отпразнува тазгодишната нощ на Вси светии.

„И преди сте чували скърцането, пращенето и шумоленето на нашата вселена. Използвайки данни от нашия космически кораб, сега нашите учени събират нови зловещи звуци от дълбините на космоса, точно в идеалното време за Хелоуин.“, се казва в официалното креативно описание на плейлиста от НАСА.

Плейлистът включва звуци и други видове данни, които са преобразувани в аудио – записани от различни космически кораби и инструменти, като местата, от които са уловени варират от рентгеновата обсерватория Chandra на агенцията до спускаемия апарат InSight Martian.

Бордовите инструменти на InSight ни позволяват да чуем призрачните звуци на марсианските ветрове за първи път през 2018 г. Тогава чрез сеизмометъра за въздушно налягане монтиран на лендера учените успяват да направят записи. С някои корекции на височината, произтичащите от това звуци на Марс представляват ужасяващо ниски уловени честоти на вятъра, вихрещ се над пустия пейзаж на Червената планета.

В плейлиста също е включен запис от космическия кораб „Вояджър 1“ на НАСА, тъй като той пресича границите на магнитното поле на Юпитер.

Космическият кораб Juno на агенцията също е записал доста причудливи звуци от полярните сияния на Юпитер, които са доста често срещано явление на планетата. Радиоизлъчванията от тези далечни уловени светлини по-късно се трансформират от инженери в звукови файлове. От НАСА казват, че алгоритъма, по който са получени тези звуци, съответства на уловените светлини с точност, която не е постигана до сега в историята на технологиите.

 

Плейлистът на НАСА от космоса е свободно достъпен от официалната страница на космическата асоциация в платформата Soundcloud. В социалните мрежи потребителите вече започнаха да го използват към своя арсенал с номера за отбелязване на Хелоуин.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?