4232

НАСА планира да изстреля космическия кораб "Старлайнър" до дни

Първият пилотиран полет на "Старлайнър" до Международната космическа станция се очаква от години и вече бе отлаган няколко пъти

Първият пилотиран полет на космическия кораб "Старлайнър" на "Боинг", който беше отлаган вече няколко пъти, може да се осъществи на 1 юни, съобщи АФП, позовавайки се на НАСА.

Екипите работят за изстрелване на 1 юни, събота в 00:25 часа местно време (18:25 часа българско време), посочват от американската космическа агенция. В прессъобщението се споменават и "допълнителни възможности" за изстрелване на 2,5 и 6 юни. повече подробности се очакват в петък.

Първият пилотиран полет на "Старлайнър" до Международната космическа станция се очаква от години и вече бе отлаган няколко пъти. Във вторник от НАСА обявиха, че отлагат насроченото за събота изстрелване, припомня БТА.

Преди това изстрелването на "Старлайнър" на компанията "Боинг" бе планирано за 6 май от космическата площадка Кейп Канаверал, Флорида, но бе отложено, след като екипажът - астронавтите на НАСА Бъч Уилмор и Суни Уилямс, бе заел местата си. Стартът бе отложен заради проблеми, възникнали с клапан на ракетата носител "Атлас V". След това полетът бе отложен първо за 10 май, после - за 17 май и след това за 25 май.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?