Следвайте ни

НАСА отвръща на удара: Спасява ни от опасен астероид

Астероидът е добра мишена за обучение

viber icon

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство NASA e обявило, че възнамерява да неутрализира астероид, летящ към Земята. Това съобщава космическата агенция на официалния си уебсайт, пише Блиц.

"Трябва да развием и отработим умения в случай на бъдещи заплахи. Стартирането на мисията DART (Double Asteroid Redirection Test) е насрочено за 22 юли 2021 г.", информират от агенцията.

Въпреки факта, че няколко изстрелвания на американското ведомство бяха отменени поради ситуацията с коронавирус, те не смятат да отлагат тази мисия.

По време на първия тест учените ще отработят демоверсия, която ще помогне да разберат дали е възможно да се използва кинетичен удар за отклоняване на астероид от Земята.

Астероидът не заплашва населението на нашата планета. Въпреки това той е добра мишена за обучение. По отношение на размера космическото тяло е подходящо за тренировка на защитната система на Земята в бъдеще от други астероиди, които могат да застрашат живота на планетата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?