46
Следвайте ни

НАСА изпрати в космоса роман на Орхан Памук

viber icon

Пасаж от творба на турският Нобелов лауреат Орхан Памук беше изстрелян в космоса с космическа сонда на НАСА, тази седмица.

„Черната книга“ е на път към вечността“, заяви издателство „Япъ Креди“ в Туитър, след като космическият кораб „Люси“ беше изпратен в космоса.

„Сред съобщения за хората и живота на Земята, пренасяни от "Люси", космическия кораб на НАСА до Юпитер, съдържа цитат от "Черната книга" на #OrhanPamuk“, се казва в съобщението.

"Бихме искали да обичаме повече, да се смеем повече, да мислим повече. Искахме да видим повече, да разберем повече, да вярваме повече. Сега всичко, което остана от нас, са желанията и тези думи. Имаше мир, сънища, сън и целувки. Имаше хора, плодове, хартия и моливи. В края на краищата нищо не може да бъде толкова поразително, колкото живота. Освен писането. Да, разбира се, освен писането, то е единствената утеха", казва 69-годишният автор в посланието изпратено на турски език.

Междувременно беше изпратена и една турска поговорка на английски: „Когато брадвата дошла в гората, за да сече, дърветата си казали „Поне дръжката ѝ е от нас“. 

В специална плоча са включени също и съобщения от Ринго Стар, барабаниста-вокалист на Бийтълс, лидера на гражданските права Мартин Лутър Кинг-младши, учените Алберт Айнщайн и Карл Сейгън и много други.      

„Първият космически кораб, напуснал Слънчевата система, носеше със себе си съобщения от Земята разкриващи живота тук“, се казва в съобщение на НАСА. 

Тогава в космоса беше изпратена и песента на Валя Балканска "Излязъл е Делю Хайдутин". 

„Днес мисията Люси продължава тази традиция, но плочата, която сега носи като капсула на времето, не е за непознати извънземни, а за нашите собствени потомци.“   

"Люси" бе изстреляна на 16 октомври от нос Канаверал.  Първоначалната ѝ мисия е планирана да продължи около 12 години, за да изследва троянските астероиди.

След като мисията приключи, космическият кораб "Люси" ще "остане на стабилна орбита - пътувайки между Земята и троянските астероиди в продължение на стотици хиляди, ако не и милиони години", обявиха от НАСА. 

"Не е трудно да си представим, че някой ден в далечното бъдеще нашите потомци могат да открият космическия кораб "Люси" като реликва от първите дни на изследването на Слънчевата система от човечеството."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?