Следвайте ни

НАСА изпраща хиляди животни в космоса

viber icon

Над 100 бебета калмари и 5000 малки животни и червеи ще бъдат изпратени на Международната космическа станция (МКС) с ракета-носител "Фалкон 9" на американската компания "СпейсЕкс" по договор с НАСА, съобщава БТА.

Бебетата калмари ще бъдат използвани като част от изследванията на ефектите от космическия полет върху полезните взаимодействия между микробите и животните. Калмарите имат имунна система, подобна на тази на хората.

 

Учените обясняват, че експериментът може да е от полза при изготвянето на допълнителни мерки за защита на здравето на астронавтите по време на дълги космически мисии.

"Животните, както и хората, разчитат на микроби, за да поддържат здрава храносмилателна и имунна система. Все още не разбираме напълно как космическите полети променят тези полезни взаимодействия", коментира Джейми Фостър, която е главният учен на експеримента. Според нея изследванията на калмарите ще могат да отговорят на "тези важни въпроси".

Калмарите ще бъдат замразени преди връщането им на Земята.

Към МКС ще отлетят и 5 000 бавноходки, които могат да оцеляват в условия, екстремни за повечето форми на живот. Това ги прави идеални за изучаване в космическа среда.

Учените се надяват, че получената информация може да се използва, за да се разбират стрес факторите, оказващи влияние върху хората в космоса.

"Едно от нещата, които наистина искаме да направим, е да разберем как бавноходките оцеляват и се възпроизвеждат при подобни условия. Надяваме се да успеем да разберем и част от хитростите, които използват, да ги адаптираме и да предпазим астронавтите", посочва Томас Бутби, който е част от научния екип.

Хиляди кръгли червеи от вида Caenorhabditis elegans също ще бъдат изпратени на МКС, като те ще участват в изследвания, свързани със загубата на мускулна маса при безтегловност.

Учените от доста време търсят решение на този проблем, тъй като астронавтите губят до 40% от мускулната си маса след шест месеца в орбита.

Изследването се ръководи от учени от университетите в Нотингам и Ексетър. То може да помогне за разработването на нови методи за лечение на мускулни дистрофии.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?