46

НАСА e готова за тестов полет на ракета до Луната

НАСА е готова за тестов полет на новата си ракета към Луната на фона на благоприятната прогноза за времето и отстраняването на техническите проблеми, заради които бе отложено изстрелването в началото на седмицата, съобщи АФП.

Стартът в събота е планиран за 14:17 часа източноамериканско време (18:17 ч. по Гринуич) от космически център "Кенеди" и е възможно да бъде осъществен в последващите два часа, ако се наложи забавяне.

Вероятността за благоприятно време в този интервал е 60 процента. "Прогнозата изглежда добре" и не се очаква да "блокира" старта, увери на пресконференция Мелъди Ловин, която отговаря за анализа на метеорологичните прогнози.

От понеделник в НАСА работят по отстраняване на техническите проблеми, наложили отлагането на изстрелването на новата ракета в последния момент.

 Първоначално възникна затруднение при охлаждането на един от четирите основни двигателя. Инженерите извършиха анализ, който потвърди, че проблемът възниква заради повреден сензор, каза на пресконференция Джон Хъникат, който отговаря за ракетната програма в НАСА. Занапред показанията на този сензор ще бъде пренебрегвани.

Другият проблем бе с изтичане на гориво. Открихме откъде изтича гориво и отстранихме проблема, каза директорът по изстрелването Чарли Блекуел-Томсън.

Мисия "Артемис 1" ("Артемида 1") се отправя на тестов полет без астронавти на борда. Това ще е първи полет за ракетата Ес Ел Ес (SLS), разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света досега.

"Няма гаранции, че ще бъде изстреляна в събота, но ще опитаме", каза Майк Сарафин, който ръководи мисията.

Ако полетът е успешен, капсулата "Орион", която ще бъде изстреляна с ракетата, ще прекара почти 38 дни в космоса. Тя ще бъде позиционирана в орбита на Луната, когато я доближи на около 100 км.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Гагарин

Гагарин

03.09.2022 | 01:07

Е как тестов полет на ракета до луната, та нали вие уж сте пращали 12 астронавта там още 70-те, за какъв тестов полет говорите, нали всичко трябва да ви е като у дома си. Мошенници и лъжци.

Отговори
2 3
Гага

Гага

03.09.2022 | 10:37

Еми то и от полета на Гагарин няма нито една снимка. Представяш ли си?- за пръв път човечеството изпраща човек в космоса, а не взел фотоапарат! Хахаха И после случайно загинал на самолет-пълна бракма! А на дъщеря си никога ни дума не е разказал за космоса…..

Отговори
2 1
гъргарин

гъргарин

03.09.2022 | 13:23

Я кажи колко ти плащат зада спамиш,ако има оферта,пиши!

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

03.09.2022 | 00:10

УСПЕХ на НАСА

Отговори
3 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?