Нарковойната в Рио: Смърт в количка от супермаркет

Рио де Жанейро потъна в хаос, улиците на многомилионния бразилски град са заприличали на бойно поле. Близо трийсет станаха жертвите на насилието, което из бухна в събота и продължава вече цяла седмица. Стотици са ранените. Последният открит от полицията убит е мъж с множество контузии и огнестрелни рани по тялото, поставен в количка за пазаруване в супермаркет в един от бедняшките квартали на северната част на Рио де Жанейро.

Причината за хаоса е конфликт на интереси между две конкуриращи се наркогрупировки -  „Командо Вермелхо" и „Амигос дос Амигос", в северната част на града. В събота те започнаха боеве за преразпределение на територия.

Силите за сигурност в страната се опитаха да се намесят в нарковойната. Воюващите гангстери подпалиха 12 автобуса в опит да отвлекат вниманието на силите на реда. Един полицейски хеликоптер беше свален и трима от намиращите се в него полицаи бяха убити.

Ескалацията на напрежението принуди властите да мобилизират 4500 полицаи, които да се справят със ситуацията. Беше предприета полицейска акция в северните части на столицата, за да бъдат арестувани престъпниците. При операцията бяха иззети оръжия и наркотици, включително тежко снаряжение, което може да бъде използвано за сваляне на полицейски хеликоптер.

Случващото се през последните дни в Рио де Жанейро породи съмнения относно способността на бразилските власти да гарантират сигурността по време на Олимпийските игри през 2016 г. Само преди две седмици градът беше избран за домакин на Олимпиадата.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
валди

валди

22.10.2009 | 21:55

Информацията е преувеличена. Аз живея в Рио. Има престрелки в един сравниелно беден квартал. И убитите не са стотици. Това е преувеличение. Представяте ли си това което пише за 5 милонен Рио. То това е цяла България...

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?