Нарковойната в Рио де Женейро взе 25 убити и 100 ранени

Безпорядъкът в бразилската столица Рио де Жанейро, който започна миналата събота, продължава, предават информационните агенции. В резултат на размириците в града 25 души са загинали, а над 100 - ранени. Последният открит убит е мъж с множество контузии и огнестрелни рани по тялото, поставено в количка за пазаруване в супермаркет в един от бедняшките квартали на северната част на Рио де Жанейро. Причината за хаоса, обхванал бразилската столица, е конфликт на интереси между две конкуриращи се наркогрупировки - "Командо Вермелхо" и "Амигос дос Амигос", в северната част на града. В събота те започнаха боеве помежду си за преразпределение на територия.

Силите за сигурност в страната се опитаха да се намесят в нарковойната. Воюващите гангстери подпалиха 12 автобуса в опит да отвлекат вниманието на силите на реда. Един полицейски хеликоптер беше свален и трима от намиращите се в него полицаи бяха убити.

Ескалицаята на напрежението принуди властите да мобилизират 4 500 полицаи, които да се справят със ситуацията. Беше предприета полицейска акция в северните части на столицата, за да бъдат арестувани престъпниците. При операцията бяха иззети оръжия и наркотици, включително тежко снаряжение, което може да бъде използвано за сваляне на полицейски хеликоптер.

Губернаторът на Рио де Жанейро Серхио Кабрал заяви, че 58 млн. долара ще бъдат отделени за закупуването на по-добра екипировка за полицията. Президентът на Бразилия Луис Инасио да Силва предложи и помощта на федералното правителство. Случващото се през последните дни в Рио де Жанейро породи съмнения относно способността на бразилските власти да гарантират сигурността по време на Олимпийските игри през 2016 г. Само преди две седмици столицата на Бразилия беше избрана за домакин на Олимпиадата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?