1553

Нарастваща агресия спря част от спасителните операции в Турция

Влошаващата се ситуация със сигурността в Южна Турция попречи на спасителните дейности след смъртоносното земетресение в понеделник, съобщиха международни спасителни групи за Ройтерс.

Спряха издирвателните операции

Германските спасители и австрийската армия спряха издирвателните си операции, позовавайки се на сблъсъци между неназовани групи. Има и съобщения за грабежи.

Ще накажем всеки, който наруши закона

Президентът на Турция каза, че ще накаже всеки, който наруши закона, като използва извънредни правомощия, след обявеното извънредно положение в районите засегнати от земетресенията.

Броят на жертвите от земетресението по официални данни достигна 22 327 и надеждата за намиране на още много оцелели под развалините избледнява, въпреки десетките спасени като по чудо и днес.

Нарастваща агресия 

Рано в събота има съобщения, че сблъсъци между неидентифицирани групи в провинция Хатай са накарали десетки служители от звената за помощ при бедствия на австрийските сили да потърсят подслон в базов лагер с други международни организации.

„Има нарастваща агресия между групи хора в Турция“, заяви подполковник Пиер Кугелвайс от австрийските въоръжени сили. "Шансовете за спасяване на живот нямат разумна връзка с риска за безопасността."

Тази оценка беше повторена от германския клон на групата за търсене и спасяване ISAR, която, заедно с германската Федерална агенция за техническа помощ (TSW), също спря операциите.

„Има все повече съобщения за сблъсъци между различни групи, има и изстрели“, заяви говорителят на ISAR Щефан Хайне пред БиБиСи.

Турската армия се е намесила

По-късно австрийското министерство на отбраната съобщи, че турската армия се е намесила, за да предложи защитата си, позволявайки спасителните им операции да продължат.

Не е ясно дали германските спасителни операции са подновени.

 

Правителството реагира

Въпреки че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не е коментирал съобщените безредици в Хатай, той повтори в събота, че правителството ще предприеме действия срещу замесените в престъпленията в региона.

Обявихме извънредно положение

„Обявихме извънредно положение“, съобщи Ердоган по време на посещение в зоната на бедствието днес. „Това означава, че оттук нататък хората, които се занимават с грабежи или отвличания, трябва да знаят, че твърдата ръка на държавата ще ги достигне."

 

Това е най-лошото бедствие от 100 години

Земетресението беше описано като "най-лошото събитие от 100 години в този регион" от ръководителя на хуманитарната помощ на ООН, който беше в турската провинция Кахраманмараш днес.

 

„Мисля, че това е най-лошото природно бедствие, което някога съм виждал, и също така е най-необикновената международна реакция“, сподери Мартин Грифитс.

 

„Имаме повече от сто държави, които са изпратили хора тук, така че има невероятен отговор, но има огромна нужда от това“, добави той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Вики

Вики

11.02.2023 | 20:52

Циганите си показаха циганията.

Отговори
4 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?