49

Напуска ли Унгария ЕС? Орбан: Води се джихад

Унгарският министър-председател Виктор Орбан намекна за пръв път, че е възможно неговата страна да напусне ЕС.

Под лозунга за върховенството на закона Европейският съюз води "свещена война, джихад", заяви десният националистически премиер в реч пред поддръжници в унгарската столица. В същото време той призова ЕС да проявява толерантност към Унгария.

В противен случай, заяви Орбан, няма да е възможно те да продължат по общ път.

Унгарският премиер направи това изявление няколко дни преди датата, на която се очаква Европейският съд да обяви решението си за новия механизъм на ЕС за върховенството на закона. Унгария и Полша подадоха иск срещу новия механизъм, приет през декември 2020 г., по силата на който страни, нарушаващи принципите на върховенството на закона, може да се окажат отрязани от общия европейски бюджет.

Европейски органи и правозащитни организации обвиняват управляващия от 2010 г. премиер, че подкопава демокрацията и върховенството на закона. Орбан се противопостави на тази оценка в днешната си реч. "За тях върховенството на закона е средство, с което искат да ни оформят в нещо, което прилича на тях", заяви той, като подчерта, че Унгария не би искала да стане като Западна Европа, също както не би очаквала от Запада да възприеме унгарските политики за семейството или правото на убежище.

Будапеща иска да запази единството на ЕС "въпреки засилващото се културно отчуждение", добави Орбан, като посочи, че точно затова неговата страна на няколко пъти е отправила "предложения за толерантност" към Брюксел и Берлин. "Няма друго решение, освен толерантността. Това е единственият начин да намерим общ път", подчерта унгарският премиер.

Освен това Орбан подчерта в годишната си реч, с която беше даден старта на кампанията за парламентарните избори през април, че евентуално руско нашествие в Украйна може да доведе до стотици хиляди украински бежанци, опитващи се да влязат в Унгария, отбелязва Асошиейтед прес. Той добави, че избягването на войната е в интерес на Унгария и призова за разрешаване на кризата чрез диалог.

Премиерът подчерта, че се противопоставя на плановете на ЕС да използва санкции срещу Русия. "Не може да става и дума за санкции, наказателни политики, назидания или всякакъв друг вид арогантност от страна на големите сили", заяви Орбан, чиято страна се противопоставя на въвеждането на европейски санкции срещу Москва.

Освен това Орбан заяви, че Украйна е жизненоважна буферна зона между Русия и Унгария. Той добави, че "военната сила на Европа трябва да е поне сравнима с тази на Русия", поради което Будапеща подкрепя развиването на европейските военни възможности и създаването на общи европейски сили за отбрана.

Орбан удължи и наложения таван на цените на горивата и обеща по-щедра подкрепа за семействата, ако бъде преизбран на изборите на 3 април. Той обвини опонентите си, че планират завръщане към лошото икономическо управление, изправило страната на ръба на финансовия колапс през 2008 г., предаде Ройтерс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Hoax

Hoax

13.02.2022 | 19:41

Предстоят избори в Унгария . Орбан ще бъде " уволнен " като Бойко от ЦРУ. Доколкото разбирам тактиката е почти същата- нароили са много малки партийки които всички са против Орбан. Разбирате че те размиват вота и в последствие ще се обединят всички срещу него . Имат същата ла.йняна изборна и парламентарна система като в България. Пропагандата е на високо ниво срещу него . И няма начин да му простят. Договорил се е за евтин газ с Русия . Имат огромен износ пак за тях . Не ще европедали да му развалят растежа на икономиката с разни зелени глупави амбиции . Унгария отдавна не зависи от еврофондове .

Отговори
3 1
комунист

комунист

13.02.2022 | 16:39

Най-после разбрахте, че Орбан е комунист. Затова Унгария дърпа напред с 5-7 % растеж на икиномиката на година.

Отговори
1 4
Чифутска гордост

Чифутска гордост

13.02.2022 | 13:57

Баш залуханите захлупени чифутски джендъри превъзнасят чифутчето Орбанчо като политик от световна класа Затуй щото е голям политик ама чифутски по Унгарската граница със Словения и най вече със Австрия сутрин и вечер е търпана от излизащи сутрин унгарци и вечер прибиращи се А във петък вечер е митинг на границата му от прибиращи се Но това трябва да го видиш със очите си а не да дращиш простотий от компота А да не говорим пък за инфраструктурата му и като пътища Могат да ти изпадат не само пломбите но и цялото чейне Кражби облагодетелстване на приближени до него чифути Копие на нашата Тиква Корупция от която ревът обикновените унгарци Също като при нас

Отговори
2 4
Унгария

Унгария

13.02.2022 | 12:26

Отдавна е извън политиките на еврейския съюз

Отговори
3 6
Хаха

Хаха

13.02.2022 | 10:29

Орбан говори пълни глупости. Ай да видя как ще излязат от ЕС. Великобритания излезе и кво загубите им са огромни. Като им напукат мито от всички посоки и че глътнат хапа. Засъжаление маджарите само назад с тоя тип.

Отговори
12 23
Браво.

Браво.

13.02.2022 | 10:03

И на нас ни трябва такъв лидер!

Отговори
28 8
Най

Най

13.02.2022 | 08:36

Орбан си остана най- качествения европейски лидер,за ужас на всички дже-ндъри, пе-дали и други психично болни!

Отговори
49 9
777

777

13.02.2022 | 15:13

Пълната истина. Браво за коментара. ЕС управляван от левите комунисти глобалисти няма бъдеще.

Отговори
6 3
Нали?

Нали?

13.02.2022 | 15:18

Само с лидери като др Путин ЕС има бъдеще, нали?

Отговори
4 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?