1553

Напук на инфлацията! Все по-малко българи пазаруват в Турция

Комшиите се опитват да овладеят ситуацията като увеличава основния лихвен процент с 5 на сто

Централната банка на Република Турция (CBRT) в четвъртък повиши основния си лихвен процент с 5 на сто, отговаряйки на общата пазарна прогноза. Съответно банката повиши основния си лихвен процент с още 500 пункта до 30% след увеличението от 1650 базисни пункта до август.

Институцията реши да продължи процеса на затягане на паричната политика, за да установи курса на дезинфлация възможно най-скоро, да стабилизира инфлационните очаквания и да контролира влошаването на ценовото поведение, се казва в изявление на банката, публикувано след заседанието на Комитета по паричната политика (MPC).

Затягането на паричната политика ще бъде допълнително засилено толкова, колкото е необходимо, своевременно и постепенно, докато се постигне значително подобрение на перспективите за инфлация.“

В последно време няма съществена промяна в курса на лева спрямо турската лира, докато цените на стоките и услугите в югоизточната ни съседка продължават да растат ежедневно. 

Това прави страната все по-малко атрактивна за станалите традиционни български купувачи, идващи предимно в пограничните райони за пазар. Според днешния курс на БНБ един български лев се разменя за 14.74 турски лири, като една лира е 0.07 лв.

По-рано централната банка обяви, че инфлацията вероятно ще нарасне до близо 62% до края на годината, което е по-високо от горната граница на нейната прогноза.  Банката повиши прогнозата си за инфлацията в края на годината за 2023, 2024 и 2025 г. в своя трети тримесечен доклад за инфлацията, публикуван през юли. Годишният процент на инфлация нарасна малко под 59% през август, след като спадна до 38,21% през юни.

Индексът на потребителските цени (CPI) достигна своя връх от 24-годишен връх от 85,5% преди единадесет месеца, според официални данни на Турския статистически институт (TurkStat). „Тъй като силният курс на вътрешното търсене и твърдостта на инфлацията в услугите продължават, повишаването на цените на петрола и продължаващото влошаване на инфлационните очаквания създават допълнителни рискове за повишаване на инфлацията“, отбелязва банката.


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че инфлацията ще падне до едноцифрени цифри, като подчерта подкрепата си за провежданата политика на новия му икономически екип. В сряда, по време на посещението му в Ню Йорк, Ердоган потвърди, че Турция има за цел да „елиминира факторите, които увеличават инфлацията, като прилага инструментите на фискалната политика и политиката на доходите, без да компрометира икономическия растеж“.

 

 

След като спечели преизбирането през май, Ердоган назначи нов кабинет, включващ двама опитни банкери, които започнаха агресивни увеличения на лихвените проценти, за да се справят с дългосрочния проблем с инфлацията в страната. Fitch Ratings по-рано този месец подобри перспективата на Турция от „негативна“ на „стабилна“, цитирайки връщането към по-конвенционалната икономическа политика след изборите през май като основна причина за решението си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Айше

Айше

22.09.2023 | 13:24

Циганите пазаруват

Отговори
0 1
интересно, а защо масово турци не пазаруват в булгаристанската кочина,

интересно, а защо масово турци не пазаруват в булгаристанската кочина,

22.09.2023 | 12:55

дето : "никога не сме живели по-богато и по-добре от сега"?

Отговори
0 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?