2374

Напрежението в Скопие расте, протестиращ: Искате да ви намразим. Цялата ваша история е фалшификат ВИДЕО

Протести и ескалация на напрежението в четвъртия ден на протестите в Скопие. Повод е френското предложение за уреждане на спора между Северна Македония и България. В Скопие днес пристигна и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, за да участва в заседание на македонското правителство, съобщи NOVA.

Тази вечер отново се стигна до напрежение пред сградата на парламента.

С викове „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“, и „Бугар Османи“, съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме пиратки голяма група от тях преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи. От хвърлените пиратки, димки, яйца, бутилки, домати вратата на сградата на министерството е със счупено стъкло, а шествието се отправи към сградата на парламента.

„Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония трябва да победи!“, призова една от говорителките на импровизираната естрада пред сградата, а от Македонския дипломатически синдикат призоваха министърът на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и „да не лъже народа“.

Към парламента полетяха димки и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон с щитове, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата.

Към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци, а кордонът успя да изтласка и раздели агресивната група на улицата пред парламента. Видяха се няколко ранени полицаи, които бяха изведени от колегите си извън кордона, както и няколко арестувани. По информация на NOVA са пострадали 7 униформени.

Парламентът е ограден изцяло от полиция, а протестиращите вече са разделени на две групи и изтласкани към парка и порта „Македония“ срещу сградата на парламента. 

От кадрите се чува как спорадично към България се отправят нецензурни определения

По-рано днес недоволните от френското предложение посрещнаха депутатите в парламента с палатков лагер. „Искате да ви намразим. Това искате да направите. Оставете ни да си живеем, ние сме си македонци и нищо друго”, каза един от протестиращите.

 „Аз те уважавам. Ти си българин, аз съм македонец. Не преговарям с никого за това.  Цялата ваша история е фалшификат. Всичко във вашите исторически книги и учебници е лъжа. Това, което България прави, само ни разделя, нищо повече. Тъжно е”, коментира друг от протестиращите.

Вече четвърти ден македонците излизат на площада, за да кажат „не" на европейския документ за започване на преговорите.

„Македонският народ се събра вчера и изпрати ясна позиция към властта. Те са избрани от народа, за да му служат. Докато служат на народа, трябва да слушат гласа му. И ще отхвърлят предложението”, заяви протестиращ.

Заради ескалацията на напрежението в западната ни съседка през последните дни на посещение в страната дойде председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

„Нека ви кажа честно, като приятел, имате историческа възможност. Никога не сте били толкова близо, имате исторически шанс да кажете „да”, за да започнете преговори. Да кажете „да” на нашите деца”, каза той.

Македонският премиер Димитър Ковачевски обяви, че парламентът ще реши дали Република Северна Македония ще започне преговорите за членство в Европейския съюз.

„Двустранният протокол с Република България, както и всички документи, които досега са дадени, и още някои, които предстои да бъдат дадени, ще бъдат изпратени в Народното събрание на РСМ. В парламента са събрани представители на всички политически партии. На Народното събрание е задачата да реши дали ще можем да започнем преговорите и как да ги започнем. Депутатите трябва да дадат решението на правителството”, посочи той.

Според него това може да случи, когато приключат политическите консултации.

Междувременно премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако Северна Македония не хареса и откаже френското предложение, то на Албания ще бъде позволено сама да продължи пътя си към членство в ЕС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Батко

Батко

06.07.2022 | 08:59

Македония до няколко години ще се разпадне. Оставете ги на мира тия идиоти.

Отговори
7 0
Българин

Българин

05.07.2022 | 23:24

Никой не иска да се кара с вас особено ние Българите. И ние си имаме грижи,искаме и вие горди Македонци и нашите сънародници Българите да добрувате и да съжителствате в стабилно общество със светло бъдеще.

Отговори
23 4
Спокоен

Спокоен

05.07.2022 | 23:29

Видя ли червените знамена как гордо се веят?

Отговори
12 4
Фа го духаш

Фа го духаш

06.07.2022 | 07:39

Бе педдал

Отговори
1 7
Що не си ****** ********?

Що не си ****** ********?

05.07.2022 | 23:20

Ало Груески? Ало Орбан?

Отговори
7 0
Методи Андреев ги прави на саздърма! ХА ХА ХА ХА

Методи Андреев ги прави на саздърма! ХА ХА ХА ХА

05.07.2022 | 23:18

https://www.youtube.com/watch?v=Ed7JW5b08zo&t=4s

Отговори
6 0
Роро

Роро

05.07.2022 | 23:10

Скапани нагли макета, лъжци от класа! Най-измислената държава!

Отговори
24 2
Спокоен

Спокоен

05.07.2022 | 23:06

А защо не покажете ЧЕРВЕНИТЕ ЗНАМЕНА със СВАСТИКАТА СЪРП И ЧУК, КОИТО веят т.нар. "протестиращи"? Не ви ли е ясно КОЙ ги насъсква? Коя дълга костелива рука ги държи на къса каишка?

Отговори
32 9
Ррр

Ррр

06.07.2022 | 08:03

А ти какво искаш,само американските знамена?Тези хора отстояват правата си,това не ти е България!Тук живеят само непукисти и роби!

Отговори
1 17
Спокоен

Спокоен

06.07.2022 | 08:22

Кой тия дрогирани наркомани ли бе, к алъф??

Отговори
14 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?