3906

Напрежението в Северно Косово ескалира ВИДЕО

В Косово полицията използва сълзотворен газ по време на сблъсъци с етнически сърби, които протестираха с искане за изтегляне на служителите на реда от Северно Косово, както и за назначаване на нови кметове.

Етническото сръбско малцинство там бойкотира проведените миналия месец избори в северната част на страната, след които етническите албанци поеха контрола над местните общини, въпреки че избирателната активност беше под три и половина процента.

Ранени са 25-ма души от мироопазващите сили, а състоянието на трима от тях е сериозно, обяви италианският външен министър. 

От КФОР заявиха, че са засилили присъствието си в Северно Косово и призоваха Белград и Прищина да започнат диалог под ръководството на ЕС за намаляване на напрежението, информира БНТ. 

 

Снимка: БТА

 

В северната част на Косово от днес ще бъдат преустановени учебните занятия във всички основни и средни училища, както и в детските градини - това бе решено на среща на директорите на училища в северната част на Косово с ръководителя на училищната администрация, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

Родителите на деца в северната част на Косово получиха съобщение със съдържание, че учебните занятия ще бъдат преустановени, докато членовете на косовската полиция, които са в пълно военно снаряжение, не се изтеглят от северната част на Косово.

Прекъсването на учебните занятия се дължи на насилственото нахлуване на членове на косовската полиция и специални части и окупацията на общински сгради в Звечан, Лепосавич и Зубин поток, отбелязва телевизията.

Снимка: БТА

Сигурността на общинските сгради в три общини в Северно Косово се осигурява от голям брой членове на косовската полиция и нейните специални части. Подменени са вратите на общинските сгради, както и видеонаблюдението. В Звечан гимназията се намира точно до сградата на общината, а около нея също са разположени косовски специални сили.

В петък, след опитите на граждани от северната част на Косово да попречат на полицията да влезе в общинските сгради в Звечан, Зубин поток и Лепосавич, се стигна до сблъсъци, при които полицията използва сълзотворен газ, димни и шокови гранати. Няколко сърби бяха ранени, а косовската полиция влезе в общинските сгради и вкара в тях новоизбраните албански кметове.

Президентът на Сърбия Александър Вучич свика спешно заседание на Съвета по национална сигурност и повиши бойната готовност на армията като се зарече да защитава твърдо и непоколебимо своя народ. Премиерът на Косово Албин Курти пък защити полицейските действия с думите, че демократично избраните кметове имат право да встъпят в длъжност без заплахи. От своя страна НАТО призова Прищина да намали напрежението и да започне диалог с Белград.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Спокоен

Спокоен

29.05.2023 | 22:32

Косово...Гледам, една кръпка няма по асфалта...една плочка накриво наредена по тротоара няма!

Отговори
5 3
Спокоен

Спокоен

29.05.2023 | 22:29

Имаше напълно ЗАКОННИ избори за местна власт в Северно Косово. Сърбите напълно ЗАКОННО решиха да БОЙКОТИРАТ законните избори - ОК, които се ПРОВЕДОХА, ВЪПРЕКИ ТЕХНИЯ БОЙКОТ! И сега СЪРБИТЕ възпрепятстват ЗАКОННО избраните кметове да стигнат до РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА! Е, питам аз, КОЙ разпалва НАСИЛИЕТО ТАМ?? ЖОКЕР - НЕ СА КОСОВАРИТЕ!

Отговори
5 5
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.05.2023 | 22:19

Войната е сМЪРТОНОСЕН бИЗНЕС

Отговори
2 3

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?