2374

Напрежението не стихва: Протестиращи в Скопие размахват коктейли "Молотов" и оръжия

Двама младежи са с повдигнати обвинения за "участие в тълпа, която e щяла да извърши престъпление", съобщиха от МВР в Република Северна Македония. И двамата са участвали в протестите срещу предложението за преговорна рамка с ЕС, предаде БТА, цитирана от Dir.bg.

В един от случаите става въпрос за 18-годишен младеж, който е подготвил коктейли Молотов, които да хвърля "по полицейските служители и сградата на парламента на Република Северна Македония", той е арестуван, а "всички доказателства срещу него са осигурени в координация с прокуратурата в Скопие". Другият младеж, на 22 години е арестуван "заради това, че е хвърлял твърди предмети по полицаите, които са ранили един от тях".

Полицията е провела разговор и с 34-годишен мъж, който е идентифициран "като лице, което по време на инцидента близо до паметника на Скендербег е държало в ръка пистолет, но не го използвало". Пистолетът е предаден за експертиза, а за случая е уведомена прокуратурата, съобщават от МВР.

По-рано днес стана ясно, че освен арестувания още снощи мъж, който е стрелял с пистолет във въздуха, което предизвика поредица от коментари, обвинения и обяснения между политическите партии, защото той бе разпознат като брат на изявен политик от една от опозиционните албански партии, още две лица са засечени, че са държали оръжие.

Преди това стана известно, че проектът рамка за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, предложен от председателството на Франция към Съвета на ЕС на 30 юни 2022 г., е внесен в парламента на страната, материалът ще бъде предоставен на депутатите, но за тази вечер не е предвидено заседание по тази точка, информира пресслужбата на парламента.

"Съгласно процедурите, материалът ще бъде предоставен на народните представители и за последващи действия ще бъде публикувана подходяща и навременна информация. В момента, в който председателят на събранието Талат Джафери свика заседанието, ще бъдете информирани своевременно", пише в съобщението.

По-рано днес правителството съобщи, че на днешното си заседание е разгледало информацията от министерството на външните работи за предложението за преговорна рамка на Република Северна Македония с ЕС и решило да го предаде на парламента "за разглеждане и приемане на допълнителни заключения, съгласно парламентарните процедури".

 Протоколът с България не е част от внесените документи, "защото все още не е подписан, а за да се подпише, трябва да има съвместно заседание", посочи в интервю за Канал 5 министърът на външните работи Буяр Османи, който отново посочи, че протоколът "не посяга на идентичността".

И тази вечер в Скопие е предвиден протест срещу предложената преговорна рамка, която според опозицията означава "българизация и асимилация" на страната, съобщи БТА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
минувач

минувач

08.07.2022 | 09:31

В България желанието за членство в ЕС иНАТО дойде от политическите сили в страната като мощно народно движение ,което спечели изборите.В Македония същите събития стават по покана отвън и по инициатива на България затова има реакция .ако родителите ти те накарат нещо добро за теб реакцията ще е отричание .е това е положението

Отговори
0 0
Спокоен

Спокоен

08.07.2022 | 07:19

Странно как 450 човека могат да разиграват цяла Държава дни наред...

Отговори
4 0
Мръсни отрепки!

Мръсни отрепки!

07.07.2022 | 22:47

Колегите на шарения орангутан - в действие!

Отговори
5 0
555

555

08.07.2022 | 01:18

Отрепки са тези в българия които предадоха македония-ГЕРБ,ПП,БСП И ДБ, все комунисти

Отговори
2 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?