49

Напрежението между Турция и Гърция може да задълбочи европейската енергийна криза

Нарастващото напрежение между Турция и Гърция може да се окаже пагубно за тръбопровода EastMed, проект който има за цел да транспортира природен газ от Източното Средиземноморие до енергийно гладна Европа, предупредиха регионални експерти.

Турски джетове над Гърция 

Турската държавна Анадолска агенция предаде през уикенда, че гръцки ракети земя-въздух са били насочени към турски изтребители, които са били на разузнавателна мисия, северно от остров Родос. Твърди се, че инцидентът е станал на 23 август, когато гръцката ракетна система С-300 в Крит е засякла турските самолети. В доклада се казва, че турските самолети са успели да изпълнят мисията си „въпреки враждебната среда“.

 

Гръцкото министерство на отбраната отхвърли обвиненията на Турция и каза, че пет турски самолета са прелетели през гръцкото въздушно пространство без предварително предупреждение и изглежда ескортирали американски бомбардировачи B-52.

 

Въпреки че и двете страни са членове на НАТО, Турция и Гърция имат дългогодишни спорове относно териториални претенции в Егейско море.

 

Проблемен проект

Последният кръг от ескалация може да създаде проблеми за тръбопровода EastMed, проект за тръбопровод за природен газ, който ще свърже ресурсите, открити в Източното Средиземно море, с континентална Гърция през Кипър.

 

„Това е огромен проблем за този проект“, заяви д-р Хай Ейтан Коен Янарокак, експерт за Турция в Йерусалимския институт за стратегия и сигурност и Университета в Тел Авив.

 

„Има огромен въпрос дали този проект изобщо е осъществим“, твърди той. „Като се има предвид несъгласието на Турция и това противопоставяне между нея и Гърция, аз искрено не мисля, че която и да е мултинационална компания ще има желание да предприеме тази опасна стъпка и да инвестира милиони долари в потенциална зона на конфликт.“

 

Значителни ресурси от природен газ

Източното Средиземноморие притежава значителни ресурси от природен газ и се счита за важен стратегически актив за страните в региона. Лидерите на Гърция, Израел и Кипър подписаха проекта EastMed в началото на 2020 г. САЩ обаче оттеглиха подкрепата си за инициативата по-рано тази година, след като заявиха, че тя  е трудно осъществима.

 

Енергийна криза

Въпреки това, с надвисналата енергийна криза, която дойде след инвазията на Русия в Украйна, Европа поднови интереса си към идеята.

 

„Ако искате да получите газ в Източното Средиземноморие, тогава Израел, Турция, Кипър и Гърция ще трябва да се научат да си сътрудничат, което звучи като научна фантастика“, заяви Янарочак.

 

Нарушаване на международните договори

Анкара многократно е обвинявала Атина, че нарушава международните договори, като укрепва острови в района, много от които са разположени близо до турското крайбрежие. Гърция защити позицията си по въпроса с аргумента, че защитава въпросните острови от потенциална турска атака.

 

В допълнителен удар върху двустранните отношения от май турският президент Реджеп Тайип Ердоган отказа да разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Ердоган обвини гръцкия си колега, че лобира срещу продажбата на оръжия от САЩ на страната му.

 

Това постави САЩ в деликатна позиция. Те оценяват стратегическите си отношения с Гърция, но не искат да загубят Турция. 

 

Израел увеличи износа на газ

Израел от своя страна, вече увеличи износа за Европа, като производството на природен газ се е увеличило с 22 процента през първата половина на 2022 г., съобщи министърът на енергетиката Карине Елхарар миналата седмица. Износът за съседни на Израел страни също се е увеличил с 35% през същия период, докато доходите от продажби на газ са скочили с 50% до приблизително 253 милиона долара.

 

През юни Израел се съгласи да транспортира газ на стойност милиарди долари до Европа чрез египетските съоръжения за втечняване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?