71

Напрежение в Европа! Хаос със самолетите до три държави

Служителите на гражданската авиация в Италия, Ирландия и Обединеното кралство обявиха мащабни стачки през юли

 

Очакват се сериозни затруднения с някои полети в Европа през този месец.

Служителите на гражданската авиация в Италия, Ирландия и Обединеното кралство обявиха мащабни стачки през юли, съобщава Euronews Travel, цитирана от focus-news.

Летният отпускарски сезон като цяло носи хаос в транспортните връзки в цяла Европа, тъй като поради многото туристи се образуват дълги опашки по летищата, а често се случват закъснения и дори отмяна на полети.

Ситуацията става още по-лоша, когато служителите на транспортната инфраструктура решават да стачкуват, настоявайки за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тъй като такива стачки най-често се обявяват предварително, туристите имат време да преразгледат или леко да коригират плановете си, за да избегнат неприятни ситуации, отбелязва медията.

В Италия профсъюзите на летищните работници планират общонационална стачка за 5 юли 2024 година. По-специално работата ще бъде прекъсната през целия ден на летища в градове като Рим, Венеция, Милано, Болоня, Кротоне, Ламеция Терме и Реджо Калабрия. Вероятни са прекъсвания на полетите.

На 26 юни пилотите на ирландския национален превозвач Aer Lingus започнаха безсрочна стачка тип "работа по правилата“. Това означава, че те няма да работят извън нормалното работно време и няма да приемат промени в графика си. В резултат на това около 400 полета бяха отменени до 7 юли.

Около 300 служители по сигурността и обслужването на пътниците на лондонското летище "Гетуик“ ще стачкуват на 12-14 юли и 18-21 юли, което може да доведе до забавяне на проверката на багажа и да окаже влияние върху пътниците, нуждаещи се от специална помощ. За да избегнат проблеми, на туристите се препоръчва да пристигат на летищата доста по-рано.

Друг проблем, засягащ точността на полетите това лято, са силните горещини, тъй като при екстремни температури авиокомпаниите трябва да забавят или дори да отменят полети. За да се предпазят, туристите се съветват да изберат възможно най-ранни полети за почивката си.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?