2374

Напълно заличени: Земетресението в Турция срина градовете Хатай и Нурдагъ

Ситуацията е много лоша. Намирам се в град Нурдагъ, който е в окръг Газиантеп. Градът е напълно сринат, на 20 км е от епицентъра на големите трусове. Повечето сгради са абсолютно разрушени. Има димна завеса, въздухът е ужасен. Спасителни екипи постоянно работят по търсенето на оцелели хора. Огромен брой хора остават под отломките", предаде журналистът Нора Чолакова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Много е студено, много хора са принудени да спят по улиците. В Адана е сравнително спокойно, макар да има 11 срутени сгради и над 100 загинали. Кацнахме около 2 часа през нощта, видях хаос на летището. Много време нямаше кой да провери паспортите на пристигащите пътници. Спасителите ни споделиха, че са работили на 3 терена. До вчера по обяд не бяха открили нито един човек", каза още тя за Bulgaria ON AIR. 

Разговаряла е с хора, които са напалили огън по улиците. Екипи доставят дърва за огрев на хората, сред които има и много малки деца. 

"Цялата държава е мобилизирана да оказва помощ на пострадалите. На хората се осигуряват сандвичи, плодове, вода, топли дрехи, одеяла. Има изградени много палаткови лагери в открити пространства като паркове", посочи Нора Чолакова. 

Семейство от Хатай ѝ е споделило, че градът буквално е заличен от земята, а те са оцелели като по чудо. Хората са изключително притеснени, но проявяват хладнокръвие. 

"Най-големият им е страх е не от нови земетресения, а от загуба на още любими хора. Трагедията е огромна, но се стараят да са спокойни, единни и всеки да помага на другия", изтъкна журналистката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?