4232

Напълно сме прецакани:Демократите са отчаяни, Байдън удари дъното

"Байдън изглежда и звучи ужасно. Той е непоследователен", каза един от демократите

 

Демократите са отчаяни от представянето на президента Джо Байдън на дебата с Тръмп, което беше толкова слабо, че някои дори частно се питаха дали той трябва да остане кандидат на партията, гласят първите коментари след края да сблъсъка на двамата кандидати по Си Ен Ен.

Байдън беше на сцената с тих, слаб глас и отворена уста, като в един момент се взираше. Той се затрудняваше да завърши мисълта си и отстъпваше по въпроси като абортите, където демократите имат предимство. Само няколко минути бяха необходими на демократите, за да осъзнаят колко зле е положението. "Байдън изглежда и звучи ужасно. Той е непоследователен", каза един от демократите, който е работил в администрацията на Байдън. "Ужасно", каза друг демократ, цитиран от Си Ен Ен.

Друг демократ, който работи в предизборните щабове в цялата страна, каза просто: "Напълно сме прецакани". С наближаването на края на дебата се появи почти екзистенциален въпрос: Трябва ли някой друг [кандидат] да оглави листата на демократите?

"Трудно е да се твърди, че Байдън трябва да бъде нашият кандидат" - каза един експерт, който повече от десетилетие е работил по кампании на всички нива.

Този дебат се превърна в исторически по много причини, но не на последно място и поради факта, че се провеждат преди всеки от кандидатите да бъде официално номиниран на съответните събрания. Националната конвенция на Демократическата партия ще се проведе на 19 август в Чикаго.

Демократите прекараха голяма част от изминалата година в спекулации относно шансовете на Байдън да победи Тръмп в изборите, които мнозина смятат за екзистенциални и решаващи за оцеляването на американската демокрация, коментира Си Ен Ен.

Самият Байдън обаче е твърдо решен да бъде този, който ще победи Тръмп, и в един момент дори откровено заяви: "Ако Тръмп не се беше кандидатирал, не съм сигурен, че аз щях да се кандидатирам."

Нито един сериозен претендент от Демократическата партия не се е изправил срещу Байдън и на този етап от кампанията той ще трябва да реши да се оттегли, ако демократите изберат друг кандидат.

Ако Байдън се оттегли, номинацията на Демократическата партия ще бъде решена на балотаж.

Действащият президент на САЩ демократът Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп срещнаха лице в лице в Атланта за първи път от близо четири години насам в първия дебат преди реванша за Овалния кабинет през ноември.

Това бе шанс и за двамата кандидати да се опитат да променят политическия пейзаж и да убедят колебаещите се избиратели.

Предварително бяха определени няколко правила, с които Си Ен Ет се опита да осигури гладко протичане случващото се. Дебатът бе с продължителност 90 минути, с две рекламни паузи. Тръмп и Байдън не можеха да разговарят със служителите си по време на тези почивки. Микрофоните бяха изключени през целия дебат, освен когато е ред на кандидата да говори. Реквизити и предварително написани бележки не бяха позволени, но им бяха предоставени химикалка и хартия, както и вода. Публика в студиото нямаше.

С хвърляне на монета бе определено от коя страна на телевизионните екрани ще бъдат те (Байдън отдясно, Тръмп отляво), а също и кой ще говори последен (Тръмп).

Двамата не си стиснаха ръцете, когато излязоха на сцената на дебата.

Дебатиращите кандидати редовно се обвиняваха един друг в лъжа и се нападаха взаимно. В един момент Джо Байдън, обсъждайки отношението на Тръмп към военнослужещите и ветераните, нарече бившия президент неудачник. Тръмп заяви, че Байдън е най-лошият президент в историята, пише dir.bg.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?