1553

Нападател с арбалет беше убит пред израелското посолство в Белград РЕАКЦИИ

Сръбски полицай е убил мъж, който го е прострелял във врата с арбалет пред израелското посолство в Белград. Това съобщи министърът на вътрешните работи.

Властите допълниха, че са извършени няколко ареста и редица хора, известни на службите за сигурност, са заподозрени във връзка с нападението. Сръбският министър-председател определи като "отвратителен терористичен акт".

Полицаят "използвал оръжие при самозащита и повалил нападателя, който починал в резултат на нараняванията си", заяви министърът на вътрешните работи Ивица Дачич. Инцидентът е станал около 12:00 ч. в сръбската столица, когато "неизвестно лице... е простреляло от арбалет служителя на жандармерията, който е бил на служба при охраната на израелското посолство, и го е улучило във врата". Служителят, който е претърпял операция в болница, е бил в кабината си за охрана, когато е станало нападението.

По-късно Дачич заяви пред репортери, че има първоначални данни, които свързват нападението с хора, за които се предполага, че са свързани с уахабитското движение - ултраконсервативен клон на исляма, който доминира в Саудитска Арабия. "Вече са налице някои подозрения, че става дума за лица, които вече са известни на службите за сигурност, и става дума за движението уахабити", каза Дачич.

Той заяви, че няколко души са били арестувани от "превантивни съображения" и че като цяло сигурността в Белград е била засилена. Специални прокурори са поели делото, добави Дачич.

"Няма съмнение, че това е терористичен акт, насочен срещу сръбската държава и член на жандармерията", каза той.

Сръбският министър-председател Милош Вучевич остро осъди това, което определи като "отвратителен терористичен акт". "Това беше безумен акт, който не може да се припише на никоя религия и на никоя нация. Това е престъпление на отделна личност", заяви той, цитиран от информационна агенция Бета.

Премиерът се зарече, че страната му ще бъде в състояние твърдо да отговори на заплахата от тероризъм и подчерта, че сръбските граждани могат да се "чувстват в безопасност".

Израелското външно министерство нарече това "опит за терористична атака в близост" до посолството на страната в Сърбия. "Посолството е затворено и нито един служител на посолството не е пострадал", се казва в изявлението, като се уточнява, че обстоятелствата все още се разследват. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?