Следвайте ни

Най-богатите рускини (СНИМКИ)

viber icon

Ако има каста, която няма да омръзне на медиите и обществото, то тя е на руските олигарси. Тази екзотична и несметно богата  група генерира новини и дава повод на журналистите да се ровят в техните сметки, фирми, яхти, луксозни домове и коли.В Русия обаче има и не малко богати жени, които по нищо не отстъпват на заможните представители на силния пол. Списание „Профил” класира най-състоятелните рускини, които не само оцеляват в суровия мъжки свят на бизнеса, но и жънат завидни успехи.

 

Елена Батурина води класацията

Най-богатата рускиня си остава съпругата на бившия московски кмет Юрий Лужков Елена Батурина. Нещо повече - тя е единствената жена в класацията на сп. „Форбс” на 100-те най-заможни руснаци. Нейното състояние се оценява на около 1 млрд. долара. Преди съпругът й Лужков да бъде уволнен от кметския пост Батурина владееше крупната инвестиционно-строителна компания „Интеко”, както и акции от „Газпром” и Сбербанк. След това обаче се отказа от бизнеса си в Русия и сега е собственичка на верига от хотели по света. По думите на Батурина, цитирани от Der Spiegel, хората по света щяха да живеят далеч по-добре, ако бяха управлявани от жени. „Жената действа по-разумно, като това е обосновано от майчиния й инстинкт”, мотивира се бизнес дамата. Тя обаче уточни, че не е феминистка и не иска привилегии за представителките на слабия пол. „Привилегиите са необходими само на слабите, а аз не смятам, че жените в Русия са слабият пол…”

 

Муслима Латипова- собственик на веригата супермаркети ”Бахетле”Състояние: 284 млн. евроЛично: Родена е в Татарстан, на 63 години, разведена, има дъщеря. Биография: В съветско време е работила като продавачка в магазин за хранителни продукти. Издига се до директор на столова. Въпреки работата си  Латипова признава, че не може да готви. Бизнес: Латипова е едноличен собственик на веригата супермаркети “Бахетле”, чиито оборот се равнява на 128 млн. евро. В началото на 90-те години на миналия век Муслима започва свой бизнес в Казан, като първоначално се занимава с търговия на едро на хранителни продукти. През 1998 г. основава “Бахетле”, което в превод от татарски означава „щастлив”. Магазините от веригата се славят със своите готови блюда, собствено производство, както и с татарските тестени изделия, на които се падат до 50% от общия оборот на магазините. Днес в Русия има вече 28 супермаркета от веригата, като 9 от тях са разположени в Москва. Успешният бизнес на Латипова напълно пасва на концепцията й, че жената трябва да бъде освободена от робството в кухнята, а с готвенето да се занимават професионалисти.

 

Мария Шарапова- тенисистка Състояние: 175 млн. евро, годишен доход - 30 млн. евроЛично: На 28 години, донеотдавна беше гадже на нашия тенисист Григор Димитров.Биография: Родена е в Сибир, занимава се с тенис от ранно детство. През 1994 г. заминава с баща си за Флорида, където продължава тренировките си. Спортистката с внушителния ръст от 1,88 м в качеството си на фото модел е украсявала обложките на издания като Cosmopolitan, Esquire и Harper’s Bazaar. Заради навика си да вика, докато играе на корта, получи прозвището си Screaming Cinderella (крещящата Пепеляшка Золушка) и Сибир-ската сирена. Във Фейсбук Мария има 15 млн. последователи. Бизнес: Вестник The Financial Times нарече Шарапова „най-успешния спортен бранд”. За последните 10 години тенисистката неизменно заема първото място сред най-високо платените спортистки на сп. „Форбс”. Годишният й доход от рекламните договори с Nike, Porsche, Evian, Tiffany&Co и часовникарската марка Tag Heuer се равнява на около 18 млн. евро. Преди три години Мария пусна свой сладкарски бранд Sugarpovа, като само за първите две години в 30 страни по света са били продадени 3,5 млн. опаковки със сладости.

 

Олга Плешакова- директор на авиокомпанията ”Трансаеро”Състояние: 153 млн. евроЛично: На 48 години, има две деца, колекционира обувки. Биография: През последните 14 години е начело на “Трансаеро”, като под нейното ръководство въздушният превозвач влезе в списъка на 10-те най-крупни авиокомпании в Европа и стана втора в Русия след „Аерофлот”. Омъжена е за Александър Плешаков, син на министъра на гражданската авиация на СССР. Бизнес: Плешакова владее 18,4% от акциите на „Трансаеро”, или с 0,2% повече от дела на съпруга й. Ежегодно авиокомпанията превозва 13,2 млн. пътници. Независимо от икономическата криза през изминалата година потокът на пасажери на „Трансаеро” нарасна с 5,6%, като 70 на сто от всички пътници са летели по международни линии. Компанията влиза в рейтинга на най-безопасните въздушни превозвачи в света, пише сп. „Профил”. От момента на основаването й през 1991 г. досега не е катастрофирал нито един неин самолет. Авиационният парк на компанията се състои от 105 самолета „Боинг”.

 

Наталия Касперска- съучредител на „Лаборатория Касперски” и на едноименната антивирусна програмаСъстояние: 207 млн. евроЛично: На 49 години, омъжена, има пет деца, две от тях са от първия й съпруг Евгений Касперски. Вторият й брак е с интернет предприемача Игор Ашманов. Биография: Тя е един от инициаторите на създаването на „Лаборатория Касперски” през 1997 г. Още през 1991 г. тя подава патентните заявки за разработките на тогавашния си мъж Евгений. През 2011 г. синът на Наталия беше отвлечен, като похитителите поискаха откуп от 3 млн. евро. Младежът обаче беше освободен, а престъпниците – осъдени. Преди да бъде похитен, Иван публикувал в социалните мрежи информация за своите навици, както и домашния си адрес.Бизнес: Две години след създаването на „Лаборатория Касперски” Наталия се развежда с Евгений, но въпреки това остава на поста генерален директор в продължение на още 9 години. След това Касперска продава своя дял в компанията, а като компенсация получава 100% от фирмата InfoWatch, която се специализира в областта на ИТ безопасността. Годишният оборот на компанията на Наталия се равнява на около 14,5 млн. евро, а този на „Касперски” достига 600 млн. евро.

 

Татяна Бакалчук- генерален директор на интернет магазина за дрехи и обувки WildberriesСъстояние: 342 млн. евроЛично: На 39 години, омъжена, има три деца. Наполовина корейка. Биография: Татяна е дипломиран преподавател по английски език. След като ражда обаче, се налага да прекрати преподавателската си дейност и решава да започне свой бизнес.  Бизнес: Бакалчук владее 100% от капитала на Wildberries. Преди 11 години започва да внася в Русия дрехи и обувки от каталозите на Quelle и Otto, като след това ги продава с надценка. За целта превръща собствения си апартамент в склад. В момента Wildberries е една от най-крупните интернет компании. За 2013 г. печалбата на фирмата възлиза на 5,2 млн. евро. Рецептата за успеха на бизнеса на Бакалчук са т.нар. центрове за мерене на дрехите и обувките, които съществуват в 127 града на Русия. Там всеки клиент може да премери поръчаната стока и да я върне, ако не му става. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?