Следвайте ни

Най-богатата чернокожа има 51 братя и сестри!

viber icon

Фолоруншо Алакиджа е най-богата чернокожа жена в света. Тя е четвъртият най-богат човек в Африка и най-богата жена в Нигерия. Само преди няколко години тя изпревари по богатство Опра Уинфри. 63-годишната Алакиджа е започнала своята кариера като секретарка и е искала да стане моден дизайнер. Тя е родена през 1951 година в Икороду и е едно от 52 деца!

 

Баща й има 8 съпруги. Семейството е заможно. Изпращат я да учи в начално училище в Уелс, където живее в пансион. После се връща в Нигерия и завършва Мюсюлманска гимназия. След това посещава курсове в Американския колеж в Лондон и в моден колеж, което е мечтата й. Така и не завършва висше образование. Баща й, който самият не е завършил университет, счита, че да се учи там отнема прекалено много време, а и няма смисъл да се дават толкова пари за образование за жена.

 

Първата й работа е като секретарка в Sijuade Enterprises в Лагос, Нигерия. Втората е във First National Bank в Чикаго, където пак е секретарка. Докато работи в банката, тя стартира своя моден бизнес, който нарича Supreme Stitches. Supreme Stitches стартира през 1985 година и прави големи промени в модния свят в родната й Нигерия.

 

Появяват се ВИП клиентки от нигерийския елит. Обявена е за най-добър дизайнер на Нигерия. Скоро преименува модната си компания на Rose of Sharon House of Fashion. Тя става президент и един от основателите на Асоциацията на модните дизайнери в Нигерия. През 1993 година, следвайки примера на някои от най-богатите си клиенти, тя подава молба за лиценз за добив на петрол. Одобрена е до голяма степен заради връзките, които има от ВИП клиенти на модната й марка. Получава 617 000 акра на 220 мили от Лагос.

 

През 90-те години петролната индустрия в Нигерия е все още в зародиш и Алакиджа няма никаква представа как да разбере дали в земята й има петрол. Тя не прави нищо с парцела няколко години. След време обаче наема Star Deep Water Petroleum Limited, за да я консултират за това как да експлоатира земята. Те се съгласяват при 40% дял от това, което евентуално открият. Това, което Star Deep Water откриват, е шокиращо – според тях, в земята на Алакиджа има над 1 милиард барела петрол! Нигерийското правителство не е никак щастливо от факта, че най-богатата на петрол земя е собственост на някаква модна дизайнерка. И те й отнемат лиценза, като скалъпват обяснение за това, че е даден в нарушение на процедури. За обезщетение й оставят 10%.

 

Нигерийското правителство обаче се опитва да надхитри много умна жена. През цялото време Алакиджа е внимавала много всяка стъпка от процедурата за получаване на лиценз да е изрядна. Освен това тя не продава дела си на Star Deep Water, а сключва партньорство с тях, което означава, че има много силен чуждестранен партньор на своя страна.

 

Алакиджа и Star Deep Water започват съдебна битка с нигерийското правителство, която продължава 12 години! През 2012 година Върховният съд в Нигерия най-накрая се произнася в нейна полза. Тя получава 100% права над земята. Нетното й състояние се увеличава на 7.3 млрд. долара. Днес тя все още притежава 60% от парцела, наречен OML 127. Star Deep имат 32%, а бразилската компания Petrobras има 8%. Компанията на Алакдижа Famfa Oil Limited днес се управлява от съпруга и от синовете й.

 

Алакиджа има благотворителна фондация Rose of Sharon Foundation, която помага на вдовици и сираци, като им дава стипендии за образование. Тя обича и инвестициите в имоти. Наскоро си купи имот за 100 млн. долара в One Hyde Park в Лондон. Разполага със самолет Bombardier Global Express 6000 за 45 млн. долара. Не е зле за бивша секретарка!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?