71

Наглост! Пендаровски преброи 3500 българи в С. Македония пред австрийския канцлер

Блокирането на държава поради исторически въпроси е незаконно и не трябва да се допуска в съвременна Европа, заяви пред Ван дер Белен македонският президент 

 

По време на съвместната си пресконференция в Скопие с австрийския канцлер Ван дер Белен македонският президент Стево Пендаровски преброи 3500 българи в страната, пише БГНЕС.

"Ние имаме установени стандарти за защита, които в международното право се наричат национални малцинства, а у нас части от народите. Няма никаква /опасност/, че ако добавим още 3-4 части от народи, които без съмнение живеят при нас - независимо от техния брой. Вие много добро знаете, че българското малцинство или част от народа е около 3500 души в Македония. Със сигурност страната ни няма да загине", изтъкна македонският държавен глава.

Пендаровски съобщи, че в най-скоро време ще се създаде комисия, която ще подготви необхидимите предложения за промени в Конституцията. В нея ще има и представител от кабинета на президента на РСМ.

На въпрос дали може да се очаква да бъдат поставени и нови условия на страната по време на преговорния процес, Пендаровски отговори, че не би трябвало, но и никой не е можел да предвиди условията, които България е поставила през последните две години, допълва БТА.

 

"Защото имаше пълен консенсус, в който българското правителство участваше през 2017, 2018, 2019 г., когато с промени в конституцията добавихме Северна към Македония, имаше общ консенсус, че няма да има нови искания. И сега логичният въпрос е, ако направим тези конституционни промени, дали утре или вдругиден някоя друга членка или държава, която ни блокира преди 2,5 години, няма да се сети да направи ново искане? Надявам се да не се случват такива неща”, каза Пендаровски, който заяви, че самият ЕС не трябва да позволява на нито една държава членка да проблематизира нечие влизане в ЕС "с нещо, което няма нищо общо с реалните критерии, ценности и принципи, за които е създаден и за които той съществува".

"Блокирането на държава поради исторически въпроси е незаконно и не трябва да се допуска в съвременна Европа“, каза Пендаровски.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
И ЩО ГИ БАВИТЕ ТИЯ У РОДИ?

И ЩО ГИ БАВИТЕ ТИЯ У РОДИ?

29.03.2023 | 22:01

КАЗАХ БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ПРЕ БИВАТ ОТ БОЙ!

Отговори
0 2
Шоро Пендаровски

Шоро Пендаровски

29.03.2023 | 21:24

Сигурно ги знае и поименно!

Отговори
0 0
Стоичков

Стоичков

29.03.2023 | 20:36

Продължавайте да "тупкате" топката,то така мина и година от френското председателство,а вие още комисия не сте създали. Като броиш,що не преброите и колко имат издадени български лични документи за които трябва да докажеш българско потекло.Колкото и да се пъчите у европски союз скоро нема да влезете.

Отговори
10 0
Иисус Охридски

Иисус Охридски

29.03.2023 | 19:56

Педерасовски осъзнали се?Прочети ли си добре историята!Научи ли добре азбуката написана на български език но на сръбска пишеща машинка!С този менторски и педерасовски тон ще си стоите в девета глуха и ке ядете жито ,као дренки ама друг път!Луно ,Луно Земльо Македонска и тебе ли ке те делиме?

Отговори
12 1
Тоя Пендаровски и другия Путлер с мерак бих им кръцнал гръкляна,мамиц@

Тоя Пендаровски и другия Путлер с мерак бих им кръцнал гръкляна,мамиц@

29.03.2023 | 19:29

Им долна..Хем е напълно противозаконен,злобен,нагъл,с омраза към нас българите.Тормози всички,отрича всичко,и лъже като циганин!

Отговори
13 0
Българин да се наричам !

Българин да се наричам !

29.03.2023 | 17:45

На този плазмодии ,май вече са му увиснали джуките!Толкова нагъл и елементарен президент комшиите не са имали!Целият свят знае че от 1,5мил.души население полувината са Българи ,другата полувина са шиптри!Това го знае и Австрийския и даже Австралийския президент ,само този мишок не го знае!Спрат ли репресиите срещу българите в Македония ,като българи ще се преброят над 600-700хиляди,колкото са останали потомците на българите в Северна Македония!

Отговори
29 1
Лъв Първи

Лъв Първи

29.03.2023 | 17:36

Ван дер Белен не е канцлер, той е президентът на Република Австрия, Карл Нехамер е канцлерът.Поправете се.

Отговори
24 0
Xjjx

Xjjx

30.03.2023 | 00:15

Се тая

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?