71

Наглост: Кипърски турци нападнаха войници на ООН с багери ВИДЕО

Фон дер Лайен осъди нападението срещу миротворците

Турците се жалват, че 15 служители на кипърската им полиция  били откарани в болница, осем от които са били бити от войниците на мироопазващите сили

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се присъедини към Обединеното кралство, Франция и САЩ в изразяването на шок и неодобрение от нападението срещу мироопазващите сили на ООН в Кипър от кипърски турци.

 

Остро осъждам атаките срещу мироопазващите сили на @UN_CYPRUS от кипърски турски персонал. Заплахите и нападенията срещу мироопазващите сили на ООН са неприемливи“, сподели фон дер Лайен късно в петък в социалните медии.

 

Силите на ООН на разделения средиземноморски остров в петък сутринта блокираха кипърски турски строителни работници, които строяха път близо до село Пила, който навлизаше в буферната зона, наложена от ООН. Зоната разделя южната половина на острова, която се контролира от кипърските гърци, от отцепилия се турски север.

 

Видео в социалните мрежи показва как булдозери вдигат превозни средства на ООН и ги отблъскват.

Съобщава се, че при гневни физически сблъсъци трима служители на ООН - двама британци и един словак - са се нуждаели от болнично лечение, като един от тях е със счупен нос.

Полицията на кипърските турци съобщи в събота сутринта, че множество служители са били откарани в болница след инцидента, който се случи в Пила в петък .

 

Те твърдят, че общо 15 служители на кипърската турска полиция са били откарани в болница, осем от които са били „бити“.

 

Те описаха инцидента по следния начин: „Въпреки многократните предупреждения към мироопазващите сили на ООН да евакуират района, те не го направиха. В този момент дежурният полицейски персонал на Севернокипърската турска република (СКТР) в района започна да напредва, за да отстрани войниците от мироопазващите сили на ООН и превозните средства, които блокираха преминаването в района, и последва сблъсък.

 

Полицията на кипърските турци добави, че техните „мерки за сигурност“ в района на Пила ще продължат.

 

Министърът на външните работи на СКТР Тахсин Ертугрулоглу подчерта, че проектът за пътя Пила-Йигитлер е предназначен единствено по хуманитарни причини, за да се улесни живота на кипърските турци в селото.

Оставаме решени да продължим строителството на пътя, добави той.

Нещо повече, Ертугрулоглу нарече Обединените национални сили за поддържане на мира в Кипър (UNFICYP) "не приятелска към Турция организация" и ги призова да не се опитват да възпрепятстват начинанието.

Заплахите за безопасността на мироопазващите сили на ООН и нанасянето на щети на имуществото на ООН са неприемливи и представляват сериозно престъпление съгласно международното право, което ще бъде преследвано с цялата строгост на закона“, заяви мисията на ООН в Кипър.

 

ЕС също така призовава кипърската турска страна да зачита мандата на мисията на ООН в буферната зона и да се въздържа от действия, които ескалират напрежението“, допълни фон дер Лайен в публикацията си.

 

Представителствата на Великобритания, Франция и САЩ в Никозия публикуваха съвместно изявление , в което настояват за спиране на всички строителни работи в буферната зона и призовават за възобновяване на преговорите между турската и гръцката страна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?