46

Наемите в Истанбул скочиха със 145% заради украинци и руснаци

Наемите в Истанбул от известно време се покачват значително заради инфлацията и поскъпването на имотите в страната. 

Силното търсене от страна на чужденци, изглежда, е друга решаваща причина за високите наеми, които според официалните данни са се увеличили със 145 процента в Истанбул през последната година.

АА

Някои собственици, които търсят по-големи финансови печалби, избират да отдадат имотите си под наем чрез брокери и мобилни приложения на хотелски начала за кратък период. Броят на имотите, отдадени на краткосрочен наем в мегаполиса, се е утроил през последните 4 години.

„Краткосрочният наем е важна причина за скока в цените на наемите“, заяви Нилюфер Кас, експерт по недвижими имоти. Клиентът определя дата на заемане и дата на освобождаване на имота и цената се калкулира за дните на престоя на хотелски принцип.

"През 2018 г. 13 000 жилища бяха предложени за подобен наем в популярно приложение, но тази цифра скочи до 22 000 през 2021 г. и се повиши до над 40 000 през последното тримесечие на 2022 г. Тези цифри са само за наемите чрез едно мобилно приложение. Но реалната цифра може да бъде около 100 000“, добави Кас.

В истанбулския квартал Сариер, където средният месечен наем е 28 000 турски лири (2800 лв), цена за един ден може да достигне до 2000 лири (200 лв), докато в квартал Бешикташ е около 1500 лири (150 лв).

Агентите за недвижими имоти също препоръчват на наемодателите да отдават под наем краткосрочно, на дневни цени, като им посочват, че това е много по-доходоносен бизнес. Така наемодателите могат да променят често цените в зависимост от търсенето и предлагането на пазара.

Хиляди имоти се предлагат за ежедневен и почасов наем чрез различни приложения, каза Хакан Акдоган, президент на TÜGEM, асоциация за консултанти по недвижими имоти.

АА

Акдоган отбеляза, че заможни руснаци и украинци, които бягат от своите държави заради войната, наемат краткосрочно имоти в Истанбул и южната провинция Анталия. „Наемат жилища на този принцип, но на по-високи цени, а някои от тях плащат едногодишния наем в брой. Така че високите наеми са станали нормални за наемодателите", допълни той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Михаiло Подоляк

Михаiло Подоляк

29.11.2022 | 07:54

"Следственият изолатор в град Ялта е отлично място за задържане на руските военни престъпници преди специалния трибунал. Което е започнало в Крим, там и трябва да приключи. Няма друг път да бъдат накарани клептоманите да уважават международното право, освен съд на мястото, където беше основана ООН."

Отговори
2 2
Стига чифутска отвратителна пропаганда

Стига чифутска отвратителна пропаганда

28.11.2022 | 23:02

Заради БЯГАЩИ ЧИФУТИ от Покрайна и Русия е правилното заглавие на поредното ви изпражнение чифутски уроди от Мекица Нито тракторист от Покрайна или Русия може да си позволи наемането на жилище във Турция Това може да си го позволят само чифутската крадлива мързелива нагла пасмина бягаща от Човешкото Божие Правосъдие за злините който са сторили по тези земи По таз причина и цената на землянките трябва да се повиши и на кашкавала без ляб А цените на четиризвездните хотели по черноморието да падне

Отговори
1 4

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?