Следвайте ни

Надраскаха първите табели с новото име на Македония СНИМКА

viber icon

Първите табели с новото име на Македония – „Република Северна Македония“ – станаха обект на вандализъм само броени часове след поставянето им. Такива вече са монтирани на някои държавни учреждения в западната ни съседка, пише "Труд".

От снимки в социалните мрежи се вижда, че на една от табелите думата „Северна“ е задраскана, а над нея се чете надпис „Никога!“, написан със спрей от анонимни активисти, несъгласни с политиката на правителството на Зоран Заев за отстъпки пред съседите в замяна на помощза членство в НАТО и ЕС.

След няколко докладвани сходни инциденти от Министерството на вътрешните работи в Скопие обявиха, че обмислят оперативен план за защита на табелите, особено онези, поставени на границата с Гърция.

Именно там, на граничния пункт „Богородица“, днес официално ще бъде поставена първата табела с новото наименование на страната. Това става само три дни след официалната ратификация на Протокола за членството на Македония в НАТО от страна на гръцкия парламент. Наименованието е изписано на македонски и английски език. „Поставянето на табелата днес на Богородица е символичен жест и демонстрация на добра воля“, уточниха от македонското правителство.

Без надписа „Правителство на Република Македония“ осъмна и сградата на кабинета в Скопие тази сутрин. Той е свален, за да се допълни новото име на държавата – „Република Северна Македония“. Македонските медии отбелязват, че демонтажът е извършен по тъмно през нощта.

Иначе, в Скопие очакват днес Атина да изпрати вербална нота, с която да уведоми официално за ратификацията на Преспанското споразумение и Протокола за членство в НАТО. С това Договорът от Преспа влиза в сила и югозападната ни съседка ще се нарича официално „Република Северна Македония“.

Едва след това ще се премине и към пълната подмяна на указателните табели с названието на страната. Следващата стъпка е двете страни да изпратят съвместно писмо до ООН, с което да информиран генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш за влизане в сила на договора. След това ще бъдат уведомени и страните-членки на ООН. Процесът следва да бъде завършен в рамките на няколко дни, припомнят от Министерството на външните работи в Скопие.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?