Следвайте ни

Надеждата се завръща: Стопани се събират с любимците си след пожарите в Турция

viber icon

Горските пожари в южна Турция, които отнеха живота на 8 души, убиха стотици овце, крави и домашни любимци. На фона на тази трагедия историите за оцелели животни, които са се събрали отново със собствениците си, вдъхват надежда на нация, оплакваща многото загуби. 

Серкан Баяр, който загуби къщата си и много животни при пожара в района Манавгат в южната част на Турция Анталия, прекара дни в търсене на „най-добрия си другар“ - кучето Аслан (лъв). За негово щастие, кучето се върна у дома четири дни след като изчезна и Баяр не повярва на очите си. „Когато го видях да се връща, плаках повече от час. Ние се гушкахме и играхме един час “, разказа той пред Агенция Ихляс (IHA). „В първия ден козата ми се върна, после кравите ми. На третия ден другата ми коза се върна и на четвъртия ден любимото ми куче се върна у дома. Най-много ми липсваше кучето. Лекувах го един месец, когато за първи път го открих преди шест години с куршумна рана на гърба, затова най-много се натъжих, когато го загубих “, добави той.

Възрастна двойка пък загуби дома и плевнята си поради пожара в квартал Аладаг в Адана в Южна Турция. Двойката беше натъжена от загубата на по-голямата част от своите животни, включително котки, кучета и домашни птици; но те намериха малка надежда със завръщането на котката си на име Хаят (Живот), благодарение на усилията на заместник -министъра на земеделието и горите Айше Айшин Ишикгече. „О, Боже мой. Първоначално ми казаха, че котката ми е мъртва. Благодаря на прекрасните хора, които се погрижиха и ми върнаха котката “, каза Фатма Дуйсак пред репортер на Анадолската агенция (AA).

Биргюл Онур, която се грижеше за изоставени или ранени котки в квартал Манавгат в Южна Анталия, е с разбито сърце заради смъртта на котките си. Тя живееше с над 30 котки и успя да спаси само три или четири от тях, които бяха ранени от пожара. „Имах над 30 котки. Обичах ги много. Огънят се появи неочаквано на прага ми, за това не можах да ги спася всички. Силите за сигурност ми казаха да евакуирам къщата. Оставих прозорците отворени, за да могат котките ми да избягат. Тъй като котките се страхуваха от огъня, всяка избяга в различна посока, не можах да ги намеря. Когато се върнах у дома след пожара, намерих котките си изгорени, само три от тях оцеляха с наранявания “, каза Онур пред АА. Тя заяви, че ще продължи да се грижи за бездомните котки.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Човещина

Човещина

07.08.2021 | 17:59

Човешка човещина!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?