2374

Надежда за мир: Зеленски и Путин най-вероятно ще се срещнат в Турция

Украински и руски лидери „най-вероятно“ ще се срещнат в Турция, каза ръководителят на украинската делегация за преговорите Дейвид Арахамия по време на телемаратон по базираната в Киев телевизия.

Арахамия каза пред местни телевизионни канали, че Русия е приела „устно“ повечето предложения на Киев в мирните преговори, с изключение на въпроса за Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Сред договорените точки беше, че референдумът за неутралния статут на Украйна „ще бъде единственият изход от тази ситуация“, каза Арахамия.

Въпреки това главният преговарящ на Русия в преговорите с Украйна каза на 3 април, че е твърде рано да се говори за среща между президентите на двете страни.

Владимир Медински, който ръководеше руската делегация по време на преговорите в Истанбул, каза, че „има още много работа за вършене“ за финализиране на проектоспоразумението, преди руският президент Владимир Путин и украинският президент Владимир Зеленски да могат да се срещнат.

Медински потвърди, че страните са постигнали предварително споразумение относно необходимостта Украйна да приеме неутрален статут и да се въздържа от задържане на чужди военни бази в замяна на международни гаранции за сигурност.

Запитан за твърдението на Арахамия, че преговарящите на Москва неофициално са се съгласили с повечето предложения на Украйна по време на преговорите в Истанбул и двамата президенти могат да обсъдят проектоспоразумението, Медински каза, че не споделя оптимизма на Арахамия.

Ердоган повтори предложението си да бъде домакин на среща между двамата лидери в телефонен разговор с руския си колега на 1 април.

От офиса на Ердоган казаха, че турският лидер е казал на Путин, че преговорите в Истанбул са „породили надежди за мир“.

Президентът каза, че Турция иска да стимулира тези усилия, като обедини Путин и Зеленски, според изявлението.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?