Следвайте ни

Над половин милион българи посетиха Турция за 8 месеца

viber icon


След няколко месеца пълна изолация, от юни Турция отмени повечето ограничаващи мерки заради пандемията от коронавирус и отвори границите си за чуждестранни туристи. Поетапно бяха рестартирани и международните полети.

Вследствие на това 7,25 милиона туристи са посетили страната от януари до август, според данни, събрани от Министерството на културата и туризма. Цифрата намалява със 76,6% спрямо осеммесечния период на 2019 г. 

Миналата година повече от 45 милиона чужденци са влезли в Турция спрямо близо 39,5 милиона през 2018 година.

Сред националностите Германия е начело със 789 602 туристи до края на август, следвана от Русия със 772 686 и България с 532 417. 

Припомняме, че това са данните за периода преди 1 септември,  когато България премахна изискването за негативен PCR тест или 14 дневна карантина при вризане в страната ни от Турция. Свидетели сме, че от тази дата потокът от българи към южната ни съседка се увеличи значително, предимно за пазар в Одрин и почивки по егейското и средиземноморското крайбрежие, заради изключително благоприятните цени, породени от продължаващото обезценяване на турската лира спрямо еврото и лева. Днес 1 лев се разменя вече за над 4.50 лири. 

Около 520 833 украински и 465 180 британски туристи също пристигнаха в Турция през същия период, докато средиземноморският курортен град Анталия, град Истанбул и егейската провинция Мугла, с курортите Бодрум, Мармарис и Фетие, бяха сред най-предпочитаните дестинации за посетителите.

След февруари Турция отложи туристическия сезон за юни и отмени редица събития, като панаири и изложения. С процеса на нормализиране, стартирал през юни, туристическите съоръжения в Турция се отвориха отново със строги мерки за осигуряване на безопасността на туристите.

Турската програма за сертифициране на безопасен туризъм, обхващаща широк спектър от мерки за безопасност при транспорта, настаняването и здравните условия както за туристите, така и за служителите в хотелиерството, гарантира, че хотелите и плажовете със синьо знаме спазват правилата за социално разстояние на брега, в морето или в басейна.

Общата цифра на чуждестранните посетители достига 9,27 милиона, когато се включат и над 2 милиона турски граждани, с двойно гражданство, показват данните.

От 7,25 милиона чуждестранни посетители, над 2,96 милиона пристигнаха за тримесечния период между юни и август. Около 214 768 пристигнаха през юни, 932 927 през юли и 1,81 милиона през август.

Туристите от Германия и Русия предпочитат да прекарват ваканциите си в Анталия, докато британците се събират в населените места в окръг Мугла, включително Бодрум и Мармарис.

Зекерия Бингьол, шефът на Дирекцията за култура и туризъм на Мугла, каза пред медиите, че чуждестранните туристи, които посещават района, предпочитат провинцията на фона на вирусната пандемия която е в по-големи мащаби в Европа, а ситуацията тук е доста по-спокойна. Случайте на коронавирус са незначително малко в района, което е от полза за местната туристическа индустрия.

Юцел Окутур, председател на асоциацията на хотелиерите в районите Даламан, Ортаджа, Кьойджиз, каза, че Мугла е сред челните места в Турция, където чужденци купуват недвижими имоти.

Наемите на къщи за гости също това лято скочиха до сто на сто, в южна Турция, поради големия интерес и желанието на хората да избягат от рисковете на големите градове. 

Този район също е най-предпочитан и сред българските туристи. Това показва и фактът, че от август само до летище Бодрум има по 3 чартърни полети от София, на седмица, и се очаква полетите да продължат до региона и през следващите 2 месеца.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?