Следвайте ни

Над милион български туристи посетиха Турция за 11 месеца

viber icon

Турция привлече 14 милиона 486 хиляди 632 чуждестранни посетители през първите единадесет месеца на 2020 г., съобщи Министерството на културата и туризма на страната на 25 декември. Това е спад от 71,95% в сравнение със същия период на миналата година, когато Турция е приела 42,9 милиона чуждестранни туристи. Намалението се обяснява с пандемията от COVID-19, която доведе до временно спиране на тазгодишния туризъм и произтичащите от това мерки за борба с вируса.


От януари до ноември историческия мегаполис Истанбул продължава да бъде водещата туристическа атракция в Турция, привличайки почти 38,2% от чуждестранните посетители - около 4,6 милиона. Средиземноморският курорт Анталия регистрира втория най-голям брой чуждестранни посетители с 3,2 милиона. Одрин в северозападна Турция, градът, граничещ както с България, така и с Гърция, ги последва с 1,68 милиона чуждестранни посетители, като повечето са българите. 


Ако погледнем разбивката на идващите туристи по националност, руските граждани все още са на първо място. Те представляват 16,94 процента или 2 милиона 38 хиляди посетители, следвани от 1 милион и 140 хиляди българи с 9,48 процента, германци с 8,91 процента, (1 милион 71 хиляди 782 посетители), украинци с 8,02 процента и британски граждани с 6,68 процента.


Турция посрещна 833 991 чуждестранни посетители през ноември, в сравнение с 2,2 милиона през ноември 2019 г. Повече от 45 милиона чужденци влязоха в Турция през миналата година спрямо близо 39,5 милиона през 2018 година.


Поредна пречка пред чуждестранните туристи през декември е въведената нова мярка, от понеделник в Турция да се влиза само след представяне на отрицателен PCR тест. Също така очакваните туристи за нова година също едва ли ще дойдат, тъй като на територията на страната ще има 80 часов комендантски час от 21 часа на 31 декември, до 5 часа сутринта на 4 януари. Всички празненства са отменени. Има забрана за събиране на големи групи хора и по домовете. Интересен е факта обаче, че тази забрана не важи единствено за чуждестранните туристи. При представяне на задграничен паспорт, проверяващите служители на реда ще пропускат туристите да се разхождат и да се наслажсават на необичайно празните зимни улици в страната. 

 

 


 
 
 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кво е значението

Кво е значението

26.12.2020 | 15:21

ДАНО НИКОГА НЕ СЕ ВЪРНАТ.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?