49

Над 8500 терористи депортирани от Турция за десетилетие

Турция е депортирала общо 8 585 терористи от 102 националности от 2011 г. насам като част от усилията за гарантиране на сигурността на страната в и отвъд границата, съобщи Министерството на вътрешните работи.


В изявление министерството каза, че терористите са напуснали родните си страни, за да се присъединят към редиците на терористични групи като Ислямска държава или PYD/ПКК.


Около 44 американски граждани и 1075 граждани на държави-членки на ЕС бяха депортирани през последното десетилетие.


Като част от борбата на Турция срещу тероризма, 126 терористи от 12 държави от ЕС бяха депортирани през 2019 г., следвани от 95 терористи от осем държави от ЕС миналата година и 61 от осем държави от ЕС през първите 10 месеца на тази година.


Депортираните в страните на произход през последните три години са предимно от Франция, Германия, Холандия, Белгия, Финландия, Швеция, Румъния и Обединеното кралство, се добавя в изявлението.


През 2013 г. Турция стана една от първите държави, които обявиха Ислямска държава за терористична група.


Терористите на Ислямска държава извършиха множество атаки срещу Турция, включително най-малко 10 самоубийствени атентати, седем бомбени атентати и четири въоръжени атаки, при които загинаха 315 души и бяха ранени стотици други.


В отговор Турция започна военни и полицейски операции у нас и в чужбина, за да предотврати по-нататъшни атаки.


В своята повече от 35-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК - посочена като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС - е отговорна за смъртта на най-малко 40 000 души. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?