46

Над 70% от турците искат да живеят в демократична, светска страна

Повече от 70 процента от населението на Турция казва, че иска да живее в демократична и светска страна, гласи проучване направено през май 2022 г.

На въпрос „В каква държава бихте искали да живеете?", 72,9% от анкетираните са заявили, че искат да живеят в „светско-демократична” страна, докато  18,5% изразили желание за „консервативно-авторитарна” нация. Това гласи проучване на водещата турска социологическа агенция Метропол, споделено от ръководителя на компанията Йозер Сенчар в Туитър.

Турция е подложена на критики за засиленото демократично отстъпление през последното десетилетие, като международните медии все повече определят страната като авторитарна, особено след неуспешния опит за преврат през 2016 г. 

През 2018 г. страната въведе президентската система, която даде на президента Реджеп Тайип Ердоган значително засилени изпълнителни правомощия след национален референдум.

Социологическото проучване установи, че над 57 процента от поддръжниците на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган и над 74 процента от поддръжниците на нейния съюзник, Партията на националистическото движение (ПНД), също искат да живеят в демократична и светска Турция.

Тази цифра нарасна до над 90 процента сред поддръжниците на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), установи проучването, следвана от 78 процента сред поддръжниците на дясноцентристката националистическа Добра партия (ДП).

Поддръжниците на ПСР формираха най-високия процент от избирателите, които казаха, че предпочитат да живеят при консервативно и авторитарно правителство - 31,3%, докато тази цифра е най-ниската сред поддръжниците на опозицията РНП с 5,7%.

Около 8% от анкетираните не са дали отговор на въпроса, съобщи агенцията.

Freedom House определи Турция като „несвободна“ в своя доклад „Свобода в света 2021“, който класира държавите по различни показатели, включително политически плурализъм и върховенство на закона. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
грънчалник

грънчалник

05.06.2022 | 15:19

Пращайте там и седесаро-соросоядските десебари на анадолските м..афи!

Отговори
2 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?