Следвайте ни

Над 4000 наши транспортни фирми в риск заради Брекзит

viber icon

4346 фирми от транспортния сектор в страната са или в риск, или застрашени от такъв. Това стана ясно от проучване на кредитния консултант „Кофас Груп“ за това как ще повлияе Брекзит на останалите страни. Фирмите взимат 17.6% от общия брой на компаниите в сектора.

“По традиция, всяка година обръщаме внимание къде има рискове и тази година това е Великобритания в контекста на Брекзит”, коментира управителят на компанията за България Милена Виденова. В случай, че се осъществи сценарият Брекзит без споразумение, в Европа най-засегнати ще бъдат автомобилната индустрия, стеоителството, търговията на дребно, както и цялостните вериги за доставка. Като страни, най-голям отзвук ще има в Белгия, Холандия и Ирландия, защото са износители.

За страните от ЦИЕ най-засегнат ще бъде сухоземният и транспортният сектор. В него ще има спад на търсенето, повишаване на оперативните разходи, както и недостиг на работна ръка. От всички държави в региона Полша ще пострада най-силно, тъй като търговският й обмен, както и обменът на хора с Великобритания е много голям. Очакванията са ръстът на БВП за тези страни да намалее на 3.5% през 2019 г., докато през миналата той е бил 4%.

За България ефектът от Брекзит ще е индиректно косвен, тъй като стокообменът ни с Великобритания е нисък. За нас Великобритания се нарежда на 18-то място като вносител и на 12-то като износител. “Страната ни ще бъде повлияна косвено основно чрез Германия и Италия, тъй като ние не търгуваме толкова с Великобритания”, коментира Виденова.

За страната ни транспортният сектор играе важна роля – докато в страните от Стария континент средният дял на международния транспорт е 36%, то у нас той е 79.3%. Фирмите, регистрирани с такава търговска дейност, наброяват 24 726 през 2017 г., което е ръст от 3.6% спрямо 2016 г. За последните 10 години пък едва 368 от тях са заличени заради обявена несъстоятелност, а за последните 4 - 138. В момента обаче 17.6% или 4 346 фирми са с висок процент на рисково положение.

Въпреки това търговските ни взаимоотношения с Острова са стабилни. За 2017 г. износът ни към страната се е увеличил с 6.9% като възлиза на 1 135,5 млн. лв. Вносът от Великобритания за миналата година също бележи ръст, но от 1.48% и се равнява на 796.6 млн. лв. Друга положителна тенденция е, че за последните 10 години броят на фирмите с британско участие се е увеличил с 24%.

Към днешна дата те са 16 452. “Няма ясна тенденция или статистика за изнасяне на фирмите от страната, а по-скоро на активизиране на действията, за да не губят изградената си работна мрежа с Евросъюза”, коментира Виденова пред “Монитор”.

По нейни думи в момента се предприемат мерки за засилване на взаимоотношенията и всяка страна се опитва да се възползва от ситуацията. “Голяма част от финансовите центрове са се изтеглили от Острова и са се преместили в Люксембург в търсене на сигурност”, довърши шефката на coface. Фирмите са отбелязали и 27% ръст на приходите.

Очакванията за тази година са да постигнем 3.6% ръст на БВП.

Друга прогноза за страната ни е спад в производството, предизвикан от липсата на работна ръка и от несигурното търсене. Политическата атмосфера пък също създава предпоставки за несигурност. Основен двигател за икономиката ни обаче ще остане вътрешната търговия.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?