46

Над 3000 турски полицаи охраняват стадионите на Световната купа по футбол в Катар

Около 36 катарски бойци и 250 военни професионалисти ще бъдат изпратени в Турция за обучение, съобщи държавната турска телевизия TРT. Те ще са част от военно споразумение за сътрудничество между държавата от Персийския залив и нейния близък съюзник.

Съобщава се, че Техническият регламент за разполагането на персонал и военни самолети на Катар в Турция е бил подписан през март 2021 г.

Той се основава на предишно техническо споразумение за военно сътрудничество, подписано на 23 май 2007 г.

Съгласно последното споразумение, бойни пилоти от Катар ще се обучават в Турция, а страната ще задържи там 250 военни и 36 самолета за целите на обучението.

„Той има за цел да развива двустранните военни отношения в съответствие с националното законодателство и международните правила на основата на суверенитет, равенство и взаимно уважение“, се казва в регламента.

„С техническото споразумение, изготвено в съответствие с принципа за развиване на дейности, основани на приятелство и сътрудничество между двете страни, се цели катарските военни пилоти да могат временно да използват летища и турското въздушно пространство, за да допринесат за своето обучение и опит.“

Турски пилот ще бъде в пилотската кабина, за да наблюдава спазването на правилата от катарските транспортни самолети по време на мисии. Те също ще имат право да променят предварително определения курс на самолета, ако е необходимо.

И двете държави се споразумяха Катар покрие оперативните разходи на турските самолети, които летят във формация с катарски изтребители.

Споразумението идва след като турските власти потвърдиха, че страната е готова да изпрати повече от 3000 полицаи за борба с безредиците в Катар. Те ще помогнат при охраната на стадионите и хотелите на Световната купа по футбол, която ще дапочне през ноември, като част от операция по сигурността, финансирана от домакините на състезанието.

Хюриет

Съгласно подписаното споразумение и публикувано в официалния вестник на Турция, Анкара ще изпрати в Катар общо 3000 полицаи за борба с безредиците, 100 полицаи за специални операции, 50 експерти по бомби и 80 кучета за следене и борба с безредици.

„По време на турнира турската полиция ще приема заповеди само от своите турски началници, които служат временно в Катар“, обяви ТРТ.

„Катарската страна няма да може да дава директни заповеди на турската полиция.

Всички разходи на разположения персонал ще бъдат поети от Катар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?