3906

Над 20 хиляди контрабандно изнесени артефакта се връщат в Турция

Турските власти организираха връщането на 12 135 контрабандни исторически артефакта през последните 22 години, като страната се подготвя да приветства обратно повече от 8 600 културни ценности през предстоящия период. Така общо над 20 хиляди ценни предмети ще бъдат върнати по местата където са открити, и където принадлежат.

В преследването на репатрирането на незаконно изнесени културни артефакти, Турция пламенно се ангажира с правни и дипломатически усилия да върне своите исторически съкровища, които са били тайно изнесени в чужбина през различни епохи.

Екипите на Министерството на културата и туризма щателно преглеждат колекциите на музеи, галерии, аукционни къщи и други източници по света, за да идентифицират откраднати културни ценности.

Наскоро министър Мехмет Нури Ерсой обяви, че 8659 артефакта, конфискувани във Франция, скоро ще бъдат върнати, добавяйки, че този процес произтича от откриването на множество монети с анадолски произход, продадени на търг от фирма в Австрия през 2019 г.

Трафикът на културно наследство традиционно следва маршрут към Западна Европа и Северна Америка, където колекционирането и търговията с изкуство и културни артефакти процъфтяват. Незаконно изнесени от Турция, тези артефакти се проследяват предимно в страни като Обединеното кралство, Франция, Германия, Холандия и Съединените щати.

Усилията за репатриране на идентифицирани незаконни предмети в Турция се координират от няколко министерства, включително на културата и туризма, на външните работи, на правосъдието и на вътрешните работи. Първоначално за репатриране се предпочитат преговори и диалог, последвани от дипломатическа и правна намеса, ако е необходимо.

Според данни на Министерството на културата и туризма между 2002 г. и 2024 г. 12 135 артефакта са били върнати в Турция, включително 17 предмета тази година от Франция, Обединеното кралство, Италия, Германия и Швейцария, сред които бронзова императорска статуя и теракотена ваза от римската епоха.

Законово е забранено да се изнасят защитени от страната културни и природни ценности, с изключение на временни изложби. Нарушителите могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода от 5 до 12 години.

Коран, написан в началото на 16-ти век, който беше обявен за продажба в Обединеното кралство през 2017 г., се завърна в родината си. 

Едно от липсващите парчета от саркофага в Сидамара, датиращо от 250 г., беше получено от Англия през 2022 г.

Символизираща изобилието и плодородието в праисторически времена, статуята на „богинята майка“ Кибела, отнесена от Турция в Израел през 60-те години на миналия век, също беше върната от Съединените щати през 2020 г.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?