3906

Над 1500 сгради може да се срутят всеки момент, дори без земетресение в Истанбул

200 хиляди постройки ще станат неизползваеми след силен трус

Голяма община Истанбул (ГОИ) след детайлно проучване установи, че има най-малко 1556 сгради, застрашени от срутване, в най-големия град в Турция. Това беше припомнено след като в неделя 4 етажна сграда на оживена търговска улица в центъра на истанбулския квартал Кючукчекмедже се срути внезапно.

За да идентифицират състоянието на сградния фонд в 16 милионния град, са направени десетки хиляди бързи скринингови тестове през последните години. В следствие на тях са констатирани 1556 високорискови и много рискови сгради в мегаполиса. Дори без да има земетресение те са застрашени от срутване.

Този факт увеличава необходимостта от спешна градската трансформация особено в най-застрашените от земетресение райони в града.

DHA

178 сгради, които бяха застрашени от срутване вече бяха разрушени. За други 96 сгради е образувана служебна процедура за премахването им. ГОИ информира собствениците и районните общини за останалите 1443 сгради.

Заместник-генералният секретар на ГОИ Гюркан Акгюн отбеляза, че отделно приблизително 200 хиляди сгради в града са изложени на риск да станат неизползваеми при евентуално земетресение. Генералният мениджър на строителна общинска фирма "Кипташ" Али Курт заяви: „Ако рухналата сграда в Кючукчекмедже се беше споразумяла с ГОИ или строителен изпълнител и беше влязла в процес на "градско подновяване", тя щеше да получи допълнителна помощ от 7 хиляди TL (390 лв) за наем в допълнение към помощта за наем, предоставена от министерството на благоустройството в Анкара. Сградата също щеше да бъде ремонтирана и това бедствие нямаше да се случи. "Нашите граждани не знаят това", отбеляза той.

Сградата, която се срути в неделя, в квартал Кючукчекмедже, отново постави на дневен ред проблемите със сградния фонд в мегаполиса. ГОИ стартира проекта за инспекция на сгради с методи за бързо сканиране още през 2020 г., за да открие сгради особено преди 1999 г. и да ускори градската трансформация. По проекта са посетени десетки хиляди адреси, направени са анализи и резултатите са споделени с жителите.

Над 160 хиляди са получените заявки за бърз скрининг тест на ГОИ от намалото на кампанията. Екипи, работещи непрекъснато, са анализирали 35 хиляди структури до момента. Анализираните сгради бяха класифицирани в категории A, B (нисък риск), C (среден риск), D (висок риск) и E (много висок риск) според тяхната издръжливост.

АА

В резултат на проверката на сградите 50 на сто от анализираните постройки са в категория D и E, тоест като рискови сгради.

Според резултатите от анализа 1556 сгради дори не могат да бъдат включени в категориите A, B (нисък риск), C (среден риск), D (висок риск) и E (много висок риск). 

Предстои спешно събаряне на тези сгради. Предвежда се да бъдат съборени 2907 самостоятелни жилищни единици. В този контекст над 10 хиляди души ще бъдат евакуирани от въпросните рискови сгради. ГОИ предоставя месечна помощ за наем от 7 хиляди TL както на собствениците на имоти, така и на наемателите на тези сгради, с решение на общинския парламент в Истанбул.

ХТ

Заместник-генералният секретар на ГОИ Гюркан Акгюн отбеляза, че в Истанбул има приблизително 1,2 милиона сгради, 800 хиляди от които датират от преди 2000 г. Според оценката на щетите те изчисляват, че приблизително 200 хиляди сгради ще станат неизползваеми при евентуално земетресение. „В тези сгради има 1,3 милиона домакинства.

Застрашените от земетресения сгради са концентрирани особено в западните райони на крайбрежието на Мраморно море“, допълни Акгюн.

Генералният мениджър на "Кипташ" Али Кърт отбеляза, че искат да информират повече хора за процеса на градска трансформация. Той сподели: „Към днешна дата са получени общо 32 780 заявления за изследване на сгради. Това обхваща приблизително 1 748 448 души в 39 района, 531 квартала и 481 134 независими жилищни единици (437 112 жилища, 44 022 търговски площи и офиси). В процеса на разглеждане са още 1013 молби. Те обхващат още 96 396 души в 25 606 независими жилищни единици“, заключи той.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?