46

Над 130 кораба със зърно чакат в Черно море, за да преминат Дунава

Повече от 130 товарни кораба, натоварени с украинско зърно, чакат в Черно море да преминат в Дунав, съобщи днес ежедневникът Гардиън.

Гардиън

Корабите чакат достъп до изходни маршрути през каналите Сулина и Бистре, за да достигнат до пристанища и терминали в Румъния, откъдето зърното може да бъде транспортирано по целия свят.

Службите за морско проследяване показаха задръстване от кораби, чакащи да преминат в Дунав, откакто беше открит втори маршрут през устието на Бистре след скорошното руско отстъпление от близкия Змийски остров.

В изявление на Администрацията на морските пристанища на Украйна потвърди, че достъпът до Дунав е облекчен.

Гардиън

Преди това корабите можеха да преминават в Дунав само през Сулинския канал, чието преминаване е еднопосочно, като товарните кораби трябваше да чакат седмици, за да преминат.

Големите превозвачи не могат да преминават през устието на Бистре, което ограничава количеството зърно, което може да бъде изнесено. 

С минирани пристанища и руска блокада на южното крайбрежие на Украйна, ограничаваща морския трафик, северният клон на делтата на река Дунав, който следва южната граница на Украйна, и малките речни пристанища придоби глобално значение за износа на зърно от Украйна.

Украинските власти се надяват, че новият маршрут за износ на зърно ще позволи да бъдат изнесени допълнителни 500 000 тона, въпреки че това все още ще бъде далеч от количеството зърно, изнесено преди руската инвазия.

През юни Украйна е изнесла около 2,5 милиона тона стоки, което е много по-малко от 8 милиона тона, които се е надявала да изнесе, каза министерството на инфраструктурата.

Украйна е водещият износител на пшеница в света, като представлява 9% от световния пазар. Той също така представлява 42% от пазара на слънчогледово масло и 16% от световното производство на царевица.

Русия и Украйна се срещнаха с представители на ООН и Турция в сряда в опит да излязат от задънената улица около износа на зърно. 

Гардиън

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар каза, че споразумението ще бъде подписано следващата седмица. Той каза, че Анкара ще гарантира безопасността на транзитните пратки и страните ще проверяват съвместно зърнените товари в пристанищата. Но генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че е необходима още работа, преди да бъде подписано споразумение.

Данните на американската космическа агенция, публикувани миналата седмица, показаха, че 22% от обработваемата земя в Украйна е попаднала под руски контрол от началото на инвазията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?