44

Над 1100 нелегални мигранти са заловени само за 5 дни в Турция

Силите за сигурност в Турция провеждат редица операции, насочени срещу нелегалната миграция, като само за 5 дни задържаха 1117 нередовни мигранти по време на празника Байрам в цялата страна, съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

В публикация в социалната медийна платформа X, Йерликая заяви, че операциите, наречени „Щит-19“, включват и проверки с мобилни контролно-пропускателни пунктове за миграция.

Тези операции са под координацията на кабинетите на губернаторите и миграционния орган на министерството, голям брой правоприлагащи сили, включващи полиция, жандармерия и брегова охрана. Извършени бяха проверки на самоличността и разрешенията за влизане на приблизително 22 700 чуждестранни граждани от 6 април, първия ден на Байрама, до 10 април, отбеляза вътрешния министър.

Екипи извършиха проверки в 30 окръжни града, използвайки 162 превозни средства на мобилни контролно-пропускателни пунктове за миграция, включително 103 в Истанбул.

Всяко превозно средство за проверка на миграцията разполага със служител по сигурността, преводач и експерт по миграцията, за да се улеснят проверките на пръстовите отпечатъци и самоличността на заподозрени нелегални мигранти. След това базата данни се проверява внимателно за документи, отнасящи се до разрешенията за пребиваване на чужденеца.

Първоначално стартирани като пилотна програма в Истанбул, тези мобилни пунктове рационализират процеса на проверка на миграционния статус на чужденци. Разширявайки обхвата си, програмата след това беше въведена в столицата Анкара, Измир, Адана и Бурса през октомври миналата година и е в действие в 25 други големи града от декември.

При проверките за първите 5 дни са установени 1117 чужди граждани, които са влезли незаконно в страната или са просрочили разрешенията си за престой и са изпратени в дирекциите по миграция за депортиране.

Йерликая потвърди, че те „няма да позволят на страната да се превърне в мишена или транзитен маршрут за трафиканти на мигранти“.

Според статистиката за миналата година в борбата с нелегалната миграция са задържани над 3700 организатори на трафик на мигранти.

Турция, стратегически позиционирана като решаваща точка за транзита на незаконни мигранти към Европа през последното десетилетие, е активно ангажирана в преговори за миграцията с няколко държави.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?