49

Над 11 000 са пострадалите след земетресенията в Афганистан

Над 11 000 души са пострадали от поредицата земетресения в афганистанската провинция Херат в събота сутринта, съобщи Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитирана от ДПА.

Всеки дом в поне 11 села в Афганистан е разрушен от трусовете, заяви хуманитарната агенция на Обединените нации.

По нейни данни загиналите са малко над 1000, въпреки че обявеният от афгнистанските власти брой на жертвите е над 2500, според местни медии.

"Броят на жертвите се очаква да расте, тъй като все още не е осъществен достъп до по-отдалечените райони и не е приключила оценката на щетите", посочи службата.

Вчера ООН отдели 5 милиарда долара за спешна хуманитарна помощ и отправи призив към дарителите да предоставят средства час по-скоро щом станат ясни нуждите след опустошителните трусове.

Само в регионалната болница в Херат са приети над 550 ранени, включително близо 230 непълнолетни. Раздадена е първоначална хуманитарна помощ, включително хигиенни пособия, храна и питейна вода.

В събота сутринта регионът беше разтърсен от няколко земетресения. Двата най-силни труса са били с магнитуд 6,3, според Геофизичния институт на САЩ, който следи сеизмичнат активност по целия свят.

Китайският Червен кръст предложи да предостави спешна парична помощ в подкрепа на спасителните работи след земетресението в Афганистан, съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от Ройтерс.

В частност става дума за сумата от 200 000 долара, която да бъде изпратена на Афганистанския Червен полумесец.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?