3906

Над 1000 км. метро линии планират в Истанбул

В момента в града има около 340 километра

Метрото, свързващо летище Истанбул с центъра на мегаполиса, достигна последната си спирка. Метролинията Гайреттепе - Кягътхане се открива днес от турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу отбеляза, че с новия критичен участък от линията на метрото, броят на пътниците, превозвани по линията, ще се удвои.

„Искаме хората да стигат тук много бързо. Тази линия на метрото дори вече не ни е достатъчна. Строихме пътища, сгради, жилищни пространства. Сега трябва да отидем още под земята. Следователно всеки проект, в който отиваме под земята, е правилният проект. Започнахме изграждането на други транспортни връзки с най-голямото летище на Балканите.“ допълни той.

Летище Истанбул има сериозен потенциал и е първото в Европа. Това е първото и единствено метро в Турция , което може да работи със 120 км/ч. Искаме хората да стигат до тук безпроблемно. Тази линия на метрото осигурява транспорт между много гъсто населени региони в Европейската част на мегаполиса.

Общата му дължина е 37,5 километра. Открихме 34-километровата отсечка миналата година. Сегашният нов участък беше малко по-труден. На места имаме гъсто населени места с голама денивелация и редица исторически обекти. Сега пускаме в експлоатация последния участък от 3,5 километра.

Вече времето за пътуване между Гайреттепе и летище Истанбул директно е 30 минути, а времето за пътуване между Таксим и летище Истанбул, с едно прекачване е 41 минути.

В момента в Истанбул има около 339 - 340 километра метро, но предвиждаме то да се развие много бързо, като целта ни е в дългосрочен план то да достигне до 1000 км", заключи министър Уралоглу.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
tuytut

tuytut

29.01.2024 | 18:56

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички----- https://da.gd/lbio

Отговори
0 0
Мишо, кога е земетресението

Мишо, кога е земетресението

29.01.2024 | 18:11

Имали смисъл да строят метро, като земетресението се очаква всеки момент?

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?