71

Над 1,6 милиона тона украинска продукция премина през Истанбул

Близо 2 милиона тона селскостопански продукти са били изпратени от Украйна след подписването в Истанбул на споразумението за износ на зърно, съобщи турската Генерална дирекция по морско дело.

„Като част от „Споразумението за зърнения коридор“ над 1,6 милиона тона товари бяха превозени за един месец“, се казва в Туитър.

ООН, Русия, Украйна и Турция подписаха споразумение в Истанбул на 22 юли за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари.

26 от 69 кораба, акостирали в украински пристанища, са или под турски флаг, или са собственост на турски компании, а 27 с повече от 378 000 тона са отплавали от Украйна за Турция, отбелязва изданието.

Другите кораби са тръгнали от украински пристанища за Германия, Джибути, Китай, Франция, Южна Корея, Индия, Холандия, Обединеното кралство, Иран, Ирландия, Испания, Израел, Италия, Либия, Ливан, Египет, Румъния, Сомалия, Судан и Гърция.

Десет различни вида товари - слънчогледово семе, слънчогледов шрот, слънчогледово олио, ечемик, пшеница, царевица, соя, захарно цвекло и грах, бяха превозени с корабите.

Корабите, превозващи грах, царевица, слънчогледов шрот, пшеница, слънчогледови семки и слънчогледово олио, са акостирали в турски пристанища.

Десетки кораби отплаваха за Украйна след отварянето на зърнения коридор.

Досега общо 86 кораба, които ще отидат в пристанищата Южно, Черноморск и Одеса в Украйна за първи път след откриването на зърнения коридор, са проверени или планирани да бъдат проверени от Съвместния координационен център в Истанбул.

В Истанбул е създаден Съвместен координационен център с представители на трите страни и ООН, който наблюдава и контролира плавателните съдове с пратките, отиващи и пристигащи от Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?