Следвайте ни

Над 1,5 милиона души посетили "Света София" като джамия

viber icon

Света София, която беше върната към предишния си статут на джамия, след като функционираше като музей в продължение на десетилетия, бе забелязан наплив от посетители от отварянето й като джамия през юли. Професор Мехмет Емин Машалъ, мюфтията на Истанбул, където се намира емблематичната структура, каза, че повече от 1,5 милиона души са посетили джамията и те приемат около 30 000 посетители всеки уикенд.


Емблематичната структура е построена за пръв път като църква, и е била такава в продължение на 9 века, преди да бъде превърната в джамия след завладяването на Истанбул от османците през 1453 г. и е останала такава почти 500 години, докато е превърната в музей през 1934 г. На 10 юли 2020 турски съд отмени постановление на кабинета от 1934 г., според което Света София е била обявена за музей, проправяйки пътя за нейното използване отново като джамия след 86-годишна пауза. 

По данни на турските медии, около 350 хиляди богомолци се стекоха в и около джамията в деня на нейното официално преоткриване на 24 юли тази година. Най-висши лидери на Турция, на чело с президента Ердоган, както и гости от чужбина бяха на това, важно за мюсулманския свят събитие.

Машалъ каза пред медиите, че правилата относно пандемията на COVID-19 са стриктно спазвани по време на посещенията и хората могат да влизат на малки групи. "Хората също са съзнателни и се придържат към социалното дистанциране, докато са вътре", каза той. Мюфтията заяви, че въпреки че броят на туристите, посещаващи джамията, е лимитиран поради свързаните с пандемията ограничения на пътуването, интересът на турците никога не е преставал.

Припомняме, че световната общественост и църковните лидери изразиха остра загриженост и притеснение относно промяната на статута на уникалната сграда която е под егидата на ЮНЕСКО, превърната в музей в ранните дни на съвременната светска турска държава при Мустафа Кемал Ататюрк.

 Вселенският патриарх Вартоломей, духовният глава на около 300 милиона православни християни по целия свят със седалище в Истанбул, каза, че превръщането на Света София в джамия ще разочарова християните и ще „счупи“ отношерията между Изтока и Запада.

Върховният представител на Европейския съюз за външна политика Йосеп Борел заяви, "Решението на турския Държавен съвет за отмяна на едно от знаковите решения на съвременната Турция и решението на президента Ердоган да постави паметника под управлението на службата на религиозните въпроси е съжаление," каза той в изявление.

От канцеларията на външния министър Екатерина Захариева, 24 часа след решението на Турция за промяна на статута на храма обявиха: „България посреща със съжаление решението, засягащо статута на „Света София“. Присъединяваме се към призивите на международната общност за запазване на досегашния достъп до монумента, предвид неговата история и символното му значение за християнството и исляма. Очакваме да бъде съхранена универсалната историческа стойност на паметника като част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.”

От ЮНЕСКО заявиха, че Комитетът за световно наследство ще преразгледа статута на Света София, заявявайки, че „за съжаление турското решение не е било предмет на диалог или предварително уведомление“.

Съединени Американски щати заявиха: "Разочаровани сме от решението на правителството на Турция да промени статута на Света София", заяви в изявление говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус.

„Разбираме, че турското правителство продължава да се ангажира да поддържа достъпа до Света София за всички посетители и с нетърпение очакваме да видим как в Света София ще бъде гарантиран достъпна без пречки за всички.“

Гърция определи хода на Турция като „отворена провокация към цивилизования свят“.

"Национализмът, показан от Ердоган ... връща страната му назад шест века," заяви министърът на културата Лина Мендони.

Владимир Джабаров, заместник-ръководител на комисията по външни работи в руската горна камара на парламента, нарече действието „грешка“.

„Превръщането му в джамия няма да направи нищо за мюсюлманския свят.  Това не обединява нациите, а напротив, ги сблъсква ”, каза той.

Руската православна църква изрази ужас от решението на Турция да отнеме статута на музея на Света София, обвинявайки я, че пренебрегва гласовете на милиони християни. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?